Ocupació

El Tribunal Suprem declara falsos autònoms els 'riders' de Glovo

L'alt tribunal culmina un procés judicial que determina que els repartidors de la plataforma han d'actuar com a assalariats

zentauroepp53279905 soc glovo200827123253

zentauroepp53279905 soc glovo200827123253 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha dictaminat que els repartidors de Glovo actuen com a falsos autònoms. L’alt tribunal culmina així un procés judicial que determina que els ‘riders’ de la plataforma han d’actuar com assalariats i obre la porta que Glovo hagi de pagar requeriments milionaris a la Seguretat Social en concepte de quotes no pagades. Així ho ha comunicat el Suprem en una nota aquest dimecres, que dona l’estocada final al model laboral del repartiment en plataformes digitals a Espanya basat en ‘riders’ autònoms i sota el qual també operen firmes com ara Deliveroo i UberEats.

La resolució de l’alt tribunal s’ha conegut a les portes de la nova normativa que prepara el Ministeri de Treball per fer més explícita aquesta relació laboral que ha dictaminat el Suprem. «Glovo respecta la sentència del Tribunal Suprem i espera la definició d’un marc regulatori adequat per part del Govern i Europa», ha replicat la companyia en un comunicat. Més de 7.000 repartidors treballen –segons el criteri establert pel Suprem– per a Glovo a tot Espanya; i és aquesta firma la companyia nativa digital més gran de repartiment. El 2018 controlava entre el 30% i el 40% de la quota de mercat de les comandes ‘online’; darrere de Just Eat, que es mou en un model diferent, de subcontractació, i que fa 10 anys que opera a Espanya.

«El Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem ha declarat que la relació existent entre un repartidor (‘rider’) i l’empresa Glovo té naturalesa laboral», això diu la nota emesa des del Suprem. Aquesta resolució posa punt final al debat jurídic que des de fa anys existeix sobre l’ocupació a les plataformes digitals de repartiment. La decisió va en la línia de les sentències com les emeses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Madrid i Astúries i ratifica les múltiples intervencions de la Inspecció de Treball contra Glovo a les grans ciutats espanyoles. En ciutats com Barcelona ha arribat a requerir pagaments de fins a 3,8 milions d’euros en quotes no pagades a la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Una de les claus del fins ara model d’autònoms de Glovo, però que comparteixen de manera molt semblant Deliveroo i UberEats, és el menor cost que ha d’assumir l’empresa envers els repartidors. En un model d’assalariats la companyia hauria d’assumir un cost més elevat en Seguretat Social, per dotar els ‘riders’ de qüestions com ara dret a atur, vacances pagades, cursets de prevenció de riscos laborals, entre d’altres. 

No és un mer mitjancer

El Tribunal Suprem considera acreditat que Glovo «no és una mera mitjancera en la contractació de serveis entre comerços i repartidors» i que l’empresa «fixa les condicions essencials per a la prestació de l’esmentat servei». És a dir, l’organització empresarial disposada per Glovo subordina els seus repartidors, que no són lliures de decidir quan i com presten els seus serveis. L’algoritme actua com a cap.

Temes:

Ocupació Glovo