cop a Airbnb

La justícia europea avala la llei francesa per limitar els lloguers turístics

El marc legal comunitari permet que hi hagi lleis per evitar que plataformes com Airbnb controlin l'oferta immobiliària al centre de les ciutats

36401809 59

36401809 59 / JOHN MACDOUGALL (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La justícia europea va validar aquest dimarts l’existència d’una llei francesa destinada a regular el lloguer d’apartaments per curts períodes de temps, en un cas que oposava l’alcaldia de París amb propietaris que utilitzen plataformes com Airbnb. Aquesta decisió obre expectatives a nivell europeu perquè diverses ciutats europees s’enfronten, com París, a una aguda escassetat de vivendes disponibles al centre i han mirat de regular el fenomen dels lloguers turístics a Airbnb per evitar la ‘turistificació’ de les urbs.

D’acord amb el Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg, la creació de normatives que regulin el lloguer d’apartaments a persones de pas «està en conformitat amb el dret». «La lluita contra l’escassetat de vivendes destinades al lloguer per llargs períodes és un motiu imperiós d’interès públic que justifica tal regulació», va afegir.

Notícies relacionades

Les autoritats municipals de París havien aplicat multes a dos propietaris que llogaven apartaments monoambient sense autorització, tot i que aquests van apel·lar a aquesta sentència. Una aliança de 22 ciutats europees, en contrapartida, han pressionat la UE per establir normes més rígides que regulin el mercat de lloguers de curta durada, com Airbnb.

Aquestes ciutats al·leguen que la modalitat de lloguer converteix residències en hotels i a més redueix dràsticament la disponibilitat de vivendes disponibles per a lloguer.