PUGNA TECNOLÒGICA

Els usuaris de WeChat no seran penalitzats si els EUA prohibeixen l''app'

La Casa Blanca informarà aquest diumenge sobre com limitarà les transaccions de la xarxa social xinesa, acusada per Trump de servir d'espia per a Pequín, com TikTok

zentauroepp54549562 economia tencent wechat200917173327

zentauroepp54549562 economia tencent wechat200917173327 / Jacquelyn Martin

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TikTok s’ha emportat tots els titulars, però hi ha una altra xarxa social xinesa, WeChat, a la qual Donald Trump ha amenaçat de prohibir si no ven el seu negoci nord-americà. En cas de confirmar-se el veto, els seus usuaris no seran penalitzats ni s’enfrontaran a sancions civils o penals. Així ho va confirmar ahir el Departament de Justícia.

No obstant, encara no queda clar com Washington limitarà l’‘app’ xinesa, propietat del gegant tecnològic Tencent. Aquest pròxim diumenge, el secretari de Comerç, Wilbur Ross, aclarirà quines regulacions s’adopten i quines transaccions de la companyia seran prohibides en territori nord-americà.

Igual com la meteòrica ‘app’ de vídeos curts TikTok, el fenomen social dels últims dos anys, WeChat s’ha trobat enmig d’una pugna pel lideratge tecnològic mundial entre els Estats Units i la Xina en la qual Pequín porta la davantera. A l’agost Trump va firmar dues ordres executives en les quals s’acusava ByteDance i Tencent, les seves empreses matriu, d’operar com a eina d’espionatge  a favor del Partit Comunista Xinès, i se’ls donava fins a mitjans de setembre de termini per vendre les seves operacions als EUA si no volien ser prohibides.

En el seu comunicat, el Departament de Justícia va remarcar que els qui descarreguin WeChat per a ús personal o de negocis no es veuran afectats per aquest probable veto. No obstant, l’ús de l’‘app’ si que podria veure’s perjudicat «directament o indirectament». Un grup d’usuaris ha presentat una demanda en els tribunals de San Francisco sol·licitant una ordre preliminar que bloquegi la prohibició de l’‘app’ per part de l’administració Trump.

Una ‘app’ per a tot

WeChat ha sigut descarregada en més de 19 milions d’ocasions, segons les dades de Sensor Tower. Per als expatriats l’‘app’ funciona principalment com a aplicació de xat entre usuaris, una mica així com el WhatsApp xinès.

Notícies relacionades

No obstant, dins de les fronteres xineses la seva cobra una altra dimensió. Allà, WeChat es coneix com a Weixin i funciona més aviat com a sistema operatiu. S’utilitza per a gairebé tot: com a servei de missatgeria, però també per realitzar trucades, llegir les notícies, fitxar a la feina, penjar fotos, demanar menjar a domicili, buscar persones o pagar les teves factures. La seva omnipresència ha fet que compti amb més de 1.200 milions d’usuaris a tot el món.

Tencent no ha fet públics els resultats de WeChat, però el negoci de la matriu s’ha disparat un 26% durant la pandèmia fins a arribar a un ingrés total de 15.200 milions de dòlars. Tot i que els servidors per a usuaris internacionals estan fora de la Xina, els vincles dels alts càrrecs de la companyia amb el Partit Comunista Xinès i les seves polítiques incrementen la sospita que pugui cedir dades a les autoritats xineses.