Crisi de la Covid

Els salaris a Catalunya voregen l'estancament després del cop de la pandèmia

El sou mitjà creix al 0,2% interanual en el segon trimestre a Catalunya i se situa en els 1.793 euros

La revisió a l'alça dels salaris pateix menys el virus al conjunt d'Espanya, amb un increment de l'1,5%

zentauroepp53988754 barcelona  04 07 2020   barcelona   empleados de limpieza de200731174550

zentauroepp53988754 barcelona 04 07 2020 barcelona empleados de limpieza de200731174550 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia, que ha engolit centenars de milers de llocs de treball a Catalunya, ha provocat també una congelació dels salaris. El creixement que registraven les remuneracions abans de l’arribada del virus s’ha frenat en sec durant el segon trimestre a les quatre províncies catalanes, on els sous van créixer al 0,2% interanual. Això ha deixat el sou mitjà en 1.793 euros bruts al mes. La frenada salarial ha sigut, de moment, molt menys acusada al conjunt d’Espanya. Allà els sous han perdut ritme, però continua creixent a l’1,5% interanual, amb una nòmina mitjana de 1.700 euros bruts al mes. Així ho recull el baròmetre publicat aquest dijous per Adecco.

Les dades de la consultora revelen que el mercat laboral català està patint especialment els efectes de la pandèmia. No obstant, l’informe no detalla els motius concrets de la frenada especialment acusada a Catalunya, comparada amb el conjunt d’Espanya. A la moderació generalitzada de nòmines s’hi poden afegir diverses interpretacions. Menys pèrdua d’ocupació entre els treballadors amb salaris més baixos, que arrosseguen la mitjana cap a quanties inferiors, en pot ser una. Menys pèrdua de treballadors amb contractes a temps parcial (i consegüentment sous més baixos) en pot ser una altra. Un desfasament en la renovació dels convenis, especialment paralitzada a tot Espanya donada la pandèmia, entre unes autonomies i d’altres també pot contribuir a aquesta alça més baixa. 

Notícies relacionades

L’increment del 0,2% ha sigut el més baix entre les 17 comunitats autònomes i, al seu torn, dona compte de l’alça més moderada que experimenten els salaris a Catalunya en els dos últims anys. Aquesta moderació salarial que estan experimentant els treballadors catalans no impedeix que les seves nòmines continuïn guanyant una mica de poder de compra, donada la caiguda que ha patit la inflació en els últims mesos. En el cas particular de Catalunya, l’increment del salari ha permès que, al llarg dels últims vuit trimestres, creixés el poder adquisitiu dels assalariats el 0,8%.

En el conjunt salarial, el poder de compra ha avançat l’1,5%, marcat per aquesta empenta més gran. La Comunitat de Madrid es consolida com el territori amb un salari mitjà més gran, amb una remuneració de 2.017 euros mensuals bruts i obrint bretxa respecte al País Basc. A Euskadi, el salari mitjà brut és de 1.994 euros per mes, seguit de Navarra, amb una remuneració mitjana de 1.866 euros al mes bruts. Catalunya va quedar relegada en el segon trimestre a una quarta posició