Baròmetre de l'ATA

Més de la meitat dels autònoms preveuen tancar si hi ha un segon confinament

Els principals representants del col·lectiu, ATA i UPTA, reclamen la recuperació del cessament d'activitat extraordinari, davant les caigudes de facturació

autonomo

autonomo

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de la meitat dels treballadors per compte propi es plantegen tancar en cas que hi hagi un nou confinament, segons recull una nova edició del baròmetre ‘Situació autònoms’, publicat aquest dimarts per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). El temor d’un nou tancament amb forrellat de l’economia davant una extensió massiva dels rebrots, del qual alerten patronals i cambres de comerç, és compartit pels treballadors per compte propi, que ja en les circumstàncies actuals arrosseguen volums de facturació sensiblement per sota dels d’un estiu pre-Covid.

El pessimisme entre els treballadors per compte propi s’ha agreujat l’últim mes i prop del 10% d’aquests, el que equival a unes 300.000 persones, ja assumeixen que hauran de tancar el negoci independentment de com evolucioni la pandèmia. La pobra temporada turística, la lenta recuperació del comerç i el descens generalitzat del consum són alguns dels factors que expliquen aquest pessimisme. Segons les dades de l’ATA, partint d’una enquesta elaborada sobre una mostra de 1.678 autònoms entre els dies 14 i 15 d’agost, vuit de cada deu treballadors autònoms a Espanya han vist reduïda la seva facturació.

L’estiu (i el final de les restriccions a la mobilitat) ha donat una mica d’aire als balanços de les empreses a Espanya, tot i que els seus volums de facturació encara són inferiors als d’abans de la Covid. Aquest dilluns passat l’Institut Nacional d’Estadística va publicar l’índex de xifra de negocis empresarial, que assenyala que la facturació de les companyies a Espanya va ser al juny el 16% inferior al registrat l’any anterior. La perspectiva que dibuixa el baròmetre de l’ATA és sensiblement pitjor per als treballadors autònoms, ja que segons les seves dades, sis de cada deu autònoms han patit un descens de la seva facturació del 60% o superior. 

Unes perspectives de menys ingressos que es traduiran en acomiadaments, segons assenyala l’ATA. El 29,7% dels enquestats reconeixen que reduiran plantilla abans d’acabar l’any, un percentatge que podria escalar a causa de l’elevat grau d’incertesa que manifesta el col·lectiu. I és que el 22,6% dels enquestats no saben o prefereixen no contestar sobre si haurà de fer fora treballadors o no. Prop de la meitat, el 47%, es comprometen a no efectuar cessaments en el que queda d’any.

Nous ajuts i renovació dels ertos

Les associacions d’autònoms han iniciat la seva particular campanya de pressió sobre el Govern per exigir-li que prorrogui o renovi mesures de protecció especials per a aquest col·lectiu. «És necessari implementar mesures que salvin les activitats dels autònoms, les seves empreses i els llocs de treball que generen», va assegurar aquest dilluns el president de l’ATA, Lorenzo Amor. «Tornem a estar en una situació extraordinària que necessita de mesures extraordinàries», va afegir. 

Notícies relacionades

Una d’aquestes és la recuperació del cessament d’activitat extraordinari, una prestació que va estar vigent entre març i juny, amb una quantitat habitual de 661 euros al mes i que va arribar a beneficiar 1,4 milions de treballadors autònoms. L’ATA n’ha demanat la reactivació, davant una activitat econòmica menor de l’esperada. També advoca per això una altra de les principals organitzacions dels autònoms, UPTA. «El cobrament del 70% de la base de cotització és l’únic baló d’oxigen que tenen. A més, si els ertos s’amplien fins al pròxim 2021 el cessament d’activitat ha d’estendre’s de la mateixa manera», ha declarat el secretari general de l’UPTA, Eduardo Abad.

La pròrroga dels incentius públics als ertos de la Covid és un altre element per al qual pressionen les entitats. L’ATA reclama que aquesta renovació es produeixi fins al mes d’abril, un horitzó superior al que demanava abans de l’estiu, que el contemplava fins al mes de desembre. La negociació de la renovació d’aquests incentius tindrà lloc al llarg del mes de setembre entre patronals, sindicats i Govern.