DADES DE L'INE

La facturació de les empreses va moderar la seva caiguda el juny al 16% gràcies a la desescalada

El comerç va ser l'activitat que més va elevar la seva facturació mensual, en el marc d'una forta caiguda en termes interanuals

centro-comercial-barcelona

centro-comercial-barcelona

1
Es llegeix en minuts

La xifra de negocis de les empreses va baixar un 16% el mes de juny passat respecte al mateix mes del 2019, davant la caiguda del 33,1% que havia patit el maig, gràcies a l’avenç de la desescalada, que va permetre a alguns sectors recuperar part de la seva activitat, segons l’Índex de Xifra de Negocis Empresarial (ICNE) publicat aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb la caiguda de juny, les vendes de les empreses encadenen quatre mesos consecutius d’importants retrocessos interanuals com a conseqüència dels efectes de la crisi sanitària. Així que els diferents territoris van anar assolint les diferents fases de la desescalada se’n va anar permetent l’obertura d’algunes activitats i l’ampliació dels aforaments.

Aquesta reactivació va propiciar al juny un increment del 16,7% de la facturació de les empreses respecte al mes anterior, per sobre de l’avenç mensual aconseguit el maig (+15,2%). S’encadenen així dos mesos consecutius d’augments mensuals en les vendes empresarials. El comerç va ser l’activitat que més va elevar la seva facturació mensual (+19,6%), seguit de la indústria (+17,7%), els serveis (+15,6%) i, més lluny, del subministrament d’energia elèctrica i aigua (+1,5%).

Notícies relacionades

Malgrat l’augment mensual de la facturació de les empreses, aquestes segueixen per sota dels registres de fa un any. La crisi sanitària els va portar a vendre al juny un 16% menys que el mateix mes del 2019. Aquesta caiguda interanual de la facturació empresarial va ser conseqüència dels descensos en les vendes dels serveis (-23,2%), la indústria (-17%), el comerç (-15,8%) i el subministrament d’energia elèctrica i aigua (-14,5%).

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació de les empreses va retrocedir el sisè mes de l’any un 19,2% respecte a juny del 2019, taxa molt més moderada que l’experimentada el maig (-30,7%). Aquesta evolució va ser conseqüència del retrocés de les vendes en serveis (-32,5%), subministrament d’energia elèctrica (-17,8%), indústria (-16,5%) i comerç (-12,8%).