efectes de la pandèmia

L'estat d'alarma va limitar la tramitació de concursos de creditors

Les famílies i empreses que van declarar insolvències en el segon trimestre es van reduir un 41,3%

Catalunya encapçala els procediments iniciats entre l'abril i el juny passat als jutjats mercantils

53315518 59

53315518 59 / ©Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts

Les famílies i empreses que es van declarar en concurs de creditors (suspensió de pagaments i fallides) davant la impossibilitat d’afrontar els seus pagaments i deutes van baixar un 41,3% en el segon trimestre d’aquest any respecte al mateix període del 2019, fins a sumar 1.111, en un context marcat per la crisi sanitària de la Covid-19, segons l’Estadística de Procediment Concursal de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicada aquest dimecres.

En concret, les famílies que es van declarar en concurs de creditors van baixar un 46,3% en el segon trimestre de l’any en taxa anual, fins a sumar 397, mentre que les empreses concursades van disminuir un 38,2%, fins a 714 procediments de fallida. El període analitzat, entre l’abril i el juny, inclou el gruix de l’estat d’alarma, que va durar de mitjans de març fins a la segona quinzena de juny.

D’aquesta manera, sumant famílies i empreses, el nombre de deutors concursats del segon trimestre es va situar en 1.111, xifra a més un 26% inferior si es compara amb el primer trimestre d’aquest any.

L’INE ha explicat que la declaració d’estat d’alarma recollida al Reial Decret 463/2020 ha limitat l’activitat dels jutjats en el segon trimestre d’aquest any, amb una taxa de resposta que s’ha situat en el 55%.

Mètodes i procediments

En aquest context, seguint els mètodes i procediments habituals, l’INE ha completat la informació proporcionada pels jutjats a través de la informació publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) fins a recollir informació del 85% dels jutjats que habitualment col·laboren amb l’INE.

En pròxims trimestres, l’INE considera que «cabria esperar» que l’Estadística del Procediment Concursal reflecteixi gradualment els deutors concursats que s’hagin vist afectats per la crisi originada per la pandèmia del coronavirus.

 

En taxa intertrimestral (segon trimestre sobre primer trimestre del 2020), el nombre de deutors concursats es va reduir un 26%, amb un descens del 24,7% en el nombre de famílies declarades en concurs i del 26,7% en el cas de les empreses concursades.

De les 714 empreses que van entrar en concurs en el segon trimestre, 58 eren societats anònimes, amb un retrocés interanual del 39,6%, mentre que 567 eren societats limitades, un 38,3% menys que en el segon trimestre del 2019.

Les persones físiques amb activitat empresarial van reduir els processos concursals un 40,2% en taxa interanual i intertrimestral, fins a totalitzar 73. Durant el segon trimestre, els concursos voluntaris van baixar un 40,2% en relació amb el mateix període del 2019, fins a sumar 1.064, en tant que els concursos necessaris van retrocedir un 59,1%, amb un total de 47 processos.

Comerç, al capdavant

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van baixar un 51,9% en taxa interanual i els abreujats van disminuir un 40,2%, fins a 91 i 1.020 processos, respectivament.

El 22,4% de les empreses que van entrar en concurs entre abril i juny tenien com activitat principal el comerç, mentre que el 15,7% es dedicava a la indústria i energia.

Així mateix, l’estadística reflecteix que el 55,2% de les empreses concursades té menys de sis assalariats, i dins d’elles, el 27,7% no té treballadors al seu càrrec.

Segons l’INE, el 23,8% del total d’empreses concursades en el segon trimestre té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 21,1% en té quatre o menys anys d’antiguitat.

El 23,2% de les empreses concursades amb quatre o menys anys d’antiguitat pertanyen al sector comerç, mentre el 62,4% de les concursades amb 20 o més anys d’antiguitat es dediquen al comerç i a la indústria i energia.

 

Notícies relacionades

Així mateix, les comunitats autònomes amb més nombre de deutors concursats en el segon trimestre d’aquest any van ser Catalunya (297), el País Valencià (173) i la Comunitat de Madrid (164), que concentren el 57,1% del total de deutors concursats.

Amb l’entrada en vigor de la Llei Concursal l’1 de setembre del 2004, l’INE va substituir l’antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la de procediment concursal, i va reemplaçar els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, en què es denominen deutors concursats les entitats sotmeses a aquest procés.