AUTOMOCIÓ

Nissan i els sindicats esgoten la negociació

Els representants dels treballadors van dir 'no' al matí a l'empresa però accepten continuar parlant fins a l'últim moment

La companyia manté la seva proposta de tancar el desembre del 2021 però els treballadors han de tornar a la producció després de l'estiu

reunion-sindicatos-nissan

reunion-sindicatos-nissan

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez

Des que el 28 de maig passat Makoto UchidaCEO de Nissan, va anunciar el cessament d’activitat a les seves plantes catalanes de Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac per al desembre d’aquest any, argumentant baixa productivitat i necessitat de reduir volum de producció a escala mundial, els treballadors de Nissan Motor Ibérica han viscut un autèntic calvari personal i emocional. 

Més de tres mesos en vaga, una negociació enverinada i un ultimàtum empresarial, perquè fins aquesta mitjanit no s’espera conèixer el desenllaç final. Una cosa que tampoc ha passat, ja que en aquests moments continuen negociant superats tots els terminis

El Departament de Treball va convocar els sindicats a les deu del matí per conèixer la seva resposta a l’última oferta presentada per la companyia per abordar el tancament de les fàbriques. La postura d’abans d’entrar a la reunió era clara. «Des del Comitè d’Empresa deixarem molt clar que la proposta de l’empresa no s’accepta i que per obrir la negociació és necessari acordar la garantia d’ocupació per a tots els treballadors, acordar el procés de reindustrialització i millorar les indemnitzacions proposades», argumentaven des dels sindicats. 

Pròrroga de les consultes

Després de reunir-se amb els sindicats, la mediadora de l’expedient de regulació en el Departament Treball, també ha convocat la direcció de l’empresa per comunicar-li la decisió dels empleats, tot i que abans va mirar d’arribar a un últim acord dins de la pròrroga tàcita del període de consultes (que s’allarga mentre no es comunica la decisió final). 

Tot això va succeir de forma telemàtica, de la mateixa manera que s’havien portat a terme les vuit reunions de mediació que van concloure divendres passat sense acord. Al matí, els representants sindicals no han estat junts seguint la reunió des de la fàbrica de la Zona Franca com havien fet en les anteriors convocatòries.

A primera hora de la tarda els treballadors han deixat entreveure que estarien disposats a tornar a la feina, com a condició primordial de l’empresa per dilatar el tancament el desembre del 2021, però mantenint el punt de discrepància en el qual no volen acomiadaments traumàtics fins aquesta data, mentre hi hagués activitat industrial (l’empresa es compromet però fins al desembre del 2020).

També han demanat que es creés una taula de reindustrialització amb la intervenció activa dels comitès, així com una garantia per part de l’empresa d’assegurar el futur oferint els actius necessaris a les empreses que poguessin instal·lar-se una vegada Nissan abandoni les plantes.

A dos quarts de set de la tarda la mediadora del Departament de Treball ha tornat a convocar les parts en un últim intent d’acord. Després d’un primer intercanvi d’opinions, en el qual els sindicats han deixat entreveure que encara tenien ganes de negociar, la direcció i la mediadora han acordat amb ells allargar el període de consultes fins a mitjanit. Un temps que ja ha passat i tot ha seguit igual.

Notícies relacionades

La companyia es manté en la seva posició d’oferir una bona retribució en indemnitzacions, «entre tres i quatre vegades més que la mitjana del mercat», segons l’empresa, i ajornar el tancament un any per intentar trobar solucions inversores per a les instal·lacions i el gruix dels empleats. A les 22.30 hores la negociació segueix estancada, sense tot just avenços, i fonts pròximes adverteixen d’una gran tensió. Passat el termini que s’havien donat les postures continuaven enverinades, tot i que les dues parts sospiraven per un acord.

L’empresa ha reiterat que si no s’aconsegueix arribar a un acord s’aplicarà l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, que preveu l’acomiadament col·lectiu per causes econòmiques, organitzatives, tècniques o de producció amb les indemnitzacions mínimes que marca la llei. 

Temes:

Nissan