sector immobiliari

Abelló i Lao s'incorporen al capital de Merlin Properties

El projecte de desenvolupament de Madrid Nord i l'interès del fons Brookfield atrauen altres inversors cap a la principal socimi espanyola

2
Es llegeix en minuts

L’empresari Juan Abelló ha entrat en el capital social de Merlin al prendre títols per valor d’un milió d’euros de la principal socimi cotitzada per valor d’actius, una inversió que ha realitzat a través de la seva societat d’inversió de capital variable (sicav) i durant el segon trimestre de l’any.

La societat d’Abelló aposta per la socimi després que aquesta firma entrés en l’operació Chamartín, el desenvolupament urbanístic del nord de Madrid, considerat un dels més grans d’Europa, al convertir-se en segon soci de la promotora del projecte, que a més acaba d’aconseguir ‘llum verda’ definitiva per a la seva posada en marxa.

La sicav de l’empresari pren títols de Merlin coincidint amb la també entrada en la companyia de Manuel Lao, empresari del sector del joc i expropietari del grup Cirsa, que en els últims mesos ha pres el 6% de la companyia i s’ha convertit en el seu segon principal accionista.

Santander es manté com a primer soci, amb el 22,2% del capital de la socimi, que, des de la seva constitució el 2015, i a més de posicionar-se en l’operació Chamartín, ha conformat una cartera d’edificis d’oficines, centres comercials i naus logístiques valorats en uns 12.775 milions d’euros i que generen una mica més de 500 milions en rendes anuals.

Incursió immobiliària

En el cas d’Abelló, es tracta de la primera incursió que realitza a través de la seva sicav en una socimi, que, no obstant, ja va atraure l’interès d’una altra gran fortuna. Alicia Koplowitz va tenir accions de la companyia que dirigeix Ismael Clemente entre el 2015 i el 2016.

En el cas de la firma d’inversió de l’empresari, ha pres accions de Merlin per valor de 935.000 euros, segons dades del primer semestre de l’any de la sicav remeses a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L’aposta d’aquesta firma d’inversió dels Abelló per Merlin transcendeix coincidint amb l’eventual interès per part de Brookfield i el repunt que registra en borsa davant aquesta informació. El fons canadenc, segons sembla, està interessat a entrar en el capital de Merlin i fins i tot ha sondejant els seus accionistes sobre la possibilitat de fer una oferta pública d’adquisició d’accions (OPA), segons publica el diari ‘Expansión’ en la seva edició d’aquest dimarts.

Efectes de la crisi

Merlin se situa en el centre d’atenció del mercat després d’haver publicat els resultats semestrals i d’haver confirmat la seva previsió sobre l’impacte de la crisi, que acota a 66 milions d’euros de rendes anuals, al voltant del 12% del total de l’exercici anterior, derivades dels acords de reducció i moratòries de lloguers pactats amb els seus inquilins.

No obstant, aquests pactes comporten una extensió del termini de durada dels arrendaments, que, per la seva banda, generaran rendes addicionals d’uns 101 milions d’euros.

Notícies relacionades

La companyia assegura que, «després d’haver tancat el 2019 el seu millor any», està preparada per «aguantar dempeus» l’impacte de la crisi, gràcies al seu sanejat balanç i reduït endeutament, i a la seva cartera d’actius i inquilins.

Malgrat això, per precaució, ha deixat en suspens o posposat el gruix dels plans d’inversió programats per millorar i reposicionar diferents actius. També ha ajornat fins a final d’any la decisió sobre el repartiment de dividend complementari.