HISTÒRIA MÍNIMA

Plantilles intel·ligents

Podoactiva fabrica formes personalitzades i tot suport vinculat a tractaments ortopodològics. Ho fan amb patent pròpia d'escaneig en 3D i fabricació robotitzada

podoactiva

podoactiva

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Els germans Víctor i Javier Alfaro, d’Osca, podòlegs i experts en biomecànica, després d’haver creat a la seva consulta d’Osca milers de plantilles de manera artesanal valent-se de motllos d’escaiola, van fer el salt a la fabricació robotitzada. Mitjançant un projecte d’investigació amb la Universitat de Saragossa per crear la tecnologia necessària, van patentar a nivell mundial un sistema propi d’escaneig. Amb això, i un ‘software’ de disseny específic per a la robotització, han aconseguit plantilles personalitzades basades en estudis biomecànics del peu. Fins a 500 dades per segon de la marxa d’un pacient en temps real és capaç de recollir el més innovador sistema de Podoactiva, que dona lloc a plantilles personalitzades intel·ligents, dotades d’una capa de sensors que connecten via bluetooth amb el mòbil del pacient i d’aquest al núvol en què es processen les dades en temps real. «Tenen aplicació des del camp esportiu fins al monitoratge de la qualitat de la marxa en pacients grans o neurològics», puntualitza Víctor Alfaro. «Fins ara hem realitzat més de mig milió de tractaments mitjançant plantilles personalitzades i tot aquest coneixement està acumulat en un sistema d’intel·ligència artificial que ens permet ser cada vegada molt més eficaços. L’experiència prèvia permet dissenyar la plantilla basant-nos en criteris d’èxit d’un pacient gairebé idèntic», explica.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, esquiadors o esportistes de qualsevol altra disciplina poden comptar amb plantilles adaptades al seu peu, que a més estan dissenyades en funció dels principals moviments i, per tant, en punts de pressió del peu en l’exercici de cada rutina esportiva. «Una plantilla correcta pot millorar moltíssim la qualitat de vida d’una persona. Hem d’entendre que el peu és l’únic punt de recolzament contra el terra i la manera en què ho faci influirà en tot el que hi ha a sobre, el turmell, el genoll, el maluc, la columna...», puntualitza el podòleg Javier Alfaro. «Moltes lumbàlgies tenen relació directa amb el tipus de peu buit, per exemple», afegeix.

La fabricació de plantilles és part d’un model de negoci amb quatre empreses en un mateix grup, que engloba 19 clíniques pròpies de podologia (una a Barcelona, 17 a Espanya, una a Andorra i una a Milà), des de les quals s’estudien les necessitats dels pacients i es prescriuen les plantilles. «El personal creix en la mateixa mesura que la facturació, que des del 2006 ha mantingut un creixement entre el 18 i el 20% anual. L’any passat va ser de 10 milions d’euros, comptant amb més de 200 treballadors», assenyalen. En l’actualitat, el grup pilota diferents mercats per acabar de definir la seva estratègia internacional, però ja exporten les seves plantilles a nou països, amb una producció, a més, basada en la generació de zero residus, perquè treballen amb material biodegradable.

Proteccions esportives

També vinculat a l’estudi biomecànic de formes i moviments del cos en la pràctica esportiva, els germans Alfaro, a través de l’empresa YounextHealthcare (filial de Podoactiva), dissenyen accessoris de seguretat per a esportistes, com ara màscares de protecció per al nas trencat per poder jugar sense perill de noves lesions, canyelleres, fèrules impreses en 3D, etc.