conflicte

Els agents socials, en peu de guerra pel pla de Torra amb les cambres

Foment, Pimec, la UGT i CCOO exigeixen al president que retiri el seu projecte de decret que «amenaça el diàleg social»

Les organitzacions empresarials i sindicals asseguren que el text previst «vulnera l'ordre jurídic existent»

GRAFCAT9298. BARCELONA (ESPAÑA), 10/07/2020.-El presidente de la Generalitat, Quim Torra (i), conversa con el presidente de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell (d) antes de asistir al acto de presentación de la ’Memoria Económica de Cataluña 2019’, documento de la entidad que hace balance de la economía catalana a lo largo del último ejercicio y que en esta ocasión incluye un monográfico sobre infraestructuras.

GRAFCAT9298. BARCELONA (ESPAÑA), 10/07/2020.-El presidente de la Generalitat, Quim Torra (i), conversa con el presidente de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell (d) antes de asistir al acto de presentación de la ’Memoria Económica de Cataluña 2019’, documento de la entidad que hace balance de la economía catalana a lo largo del último ejercicio y que en esta ocasión incluye un monográfico sobre infraestructuras. / Quique García (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els agents socials estan en peu de guerra contra el projecte de decret llei que el president Quim Torra vol aprovar amb urgència i que garanteix no només finançament públic de les cambres de comerç, sinó que els atorga una representativitat que correspon a les patronals i els sindicats. El president va afirmar que la previsió era de 2,5 milions per aquest any.

En una carta dirigida al cap de l’Executiu català, Foment del Treball i Pimec, juntament amb la UGTCCOO de Catalunya exigeixen la retirada d’aquest projecte que «vulnera l’ordre jurídic existent i trastoca l’estabilitat i utilitat de la concertació social». Les primeres a alçar la veu van ser les patronals, que van encarregar un dictamen jurídic a l’advocat Manuel Silva, que van entregar a la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. Després s’hi han sumat els sindicats. En poques qüestions hi ha tanta unanimitat entre els diferents agents socials.  

Tant les organitzacions empresarials com les sindicals consideren que el projecte de Torra «amenaça la mateixa essència de la participació institucional, del diàleg social i de la concertació social a Catalunya». La normativa afavoreix essencialment la Cambra de Barcelona, la més gran de les 13 existents a Catalunya, controlada per una majoria independentista i presidida per Joan Canadell, que no amaga les seves simpaties per l’expresident Carles Puigdemont  

Notícies relacionades

A més de qüestionar-ne el contingut, les patronals i els sindicats adverteixen també que «en cap cas» es justifica la seva tramitació amb caràcter d’urgència.  Els agents socials afirmen que el pla de Torra usurpa drets reconeguts a les patronals i els sindicats i que el seu projecte «no troba encaix ni en els usos ni en les normes del diàleg social a Europa o a l’Estat» Ni sindicats ni patronal entenen que es vulgui atorgar representativitat i participació institucional a unes entitats de drets públics, tutelades pel Govern.

A més de Torra, la missiva l’han fet arribar també al vicepresident Pere Aragonès, a la titular d’Empresa, Àngels Chacón, i al de Treball, Chakir el Homrani. La firmen els presidents de Foment i de Pimec, Josep Sánchez Llibre i Josep González; i els secretaris generals a Catalunya d’UGT, Camil Ros; i CCOO, Javier Pacheco.