Resultats

Iberdrola esquiva el coronavirus amb 1.845 milions de benefici fins al juny, un 12,2% més

La pandèmia ha tingut un impacte en el benefici net del semestre de 153 milions d'euros

La companyia va reduir els seus beneficis en el segon trimestre un 13,6% per l'impacte del virus

iberdrola / periodico

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Iberdrola passa de llarg per la crisi del coronavirus. Malgrat que en el segon trimestre de l’any, el benefici net de la companyia va descendir un 13,6%, fins als 587,9 milions d’euros, tanca els primers sis mesos de l’any amb 1.845 milions d’euros, un 12,2% més. La pandèmia ha tingut un impacte negatiu de 153 milions d’euros sobre el benefici net de l’empresa, però la companyia preveu continuar creixent a final d’any. 

Durant aquest període i malgrat els tres mesos de confinament, Iberdrola ha invertit 3.582 milions d’euros en el semestre, un 2,3% més. «Avancem ferms en el nostre compromís d’invertir 10.000 milions d’euros el 2020, demostrant que la via per a una recuperació ràpida i sostinguda és l’economia verda», ha expressat el president de l’elèctrica, Ignacio Galán. Tenint en compte els últims 12 mesos, l’import arriba als 8.237 milions d’euros.

Del total d’inversions, un 90% van ser destinades a xarxes i renovables. La companyia ha instal·lat al voltant de 1.600 megawatts (MW) de capacitat en el primer semestre i més de 4.900 megawatts l’últim any, als quals cal afegir 7.500 megawatts que actualment es troben en construcció.

El benefici brut d’explotació (ebitda) del grup, ha ascendit a 4.918,2 milions d’euros, un 1,4% inferior al registrat en els sis primers mesos de l’any anterior, amb creixement en els negocis de renovables (5,3%) i generació i clients (14,3%) i menor aportació de l’àrea de xarxes (10,6%). El benefici brut d’explotació ajustat (ebitda ajustat), resultant d’eliminar els impactes de la pandèmia sobre aquest concepte (157 milions d’euros), ha crescut un 4,2%, fins als 5.075 milions d’euros.

Operacions corporatives

La companyia continua a més augmentant la seva cartera de projectes amb la seva estratègia de creixement Greenfield M&A en renovables a través d’operacions corporatives a Austràlia (ofereix per Infigen Energy), Suècia (acord Svea Vind Offshore per al desenvolupament de fins a 9 gigawatts d’eòlica marina) i França (adquisició d’Aalto Power). Tot això situa la cartera renovable d’Iberdrola en 58.000 megawatts, dels quals un 60% se situa als Estats Units i Espanya. Destaquen especialment les oportunitats en eòlica marina, amb 12.000 megawatts en drets, als quals s’afegeixen els 9.000 megawatts d’opcions a Suècia. Els nous projectes es veuen recolzats pels diferents plans cap a la recuperació verda aprovats a Espanya, el Regne Unit, els Estats Units, el Brasil i la Unió Europea.

Notícies relacionades

A més, des de començament d’any, la companyia ha emès finançament ‘verd’ per 2.600 milions d’euros, i s’ha consolidat com a líder mundial en aquest tipus de finançament sostenible al superar els 22.000 milions d’euros. Per al tancament de l’any, la companyia manté la seva perspectiva de creixement a un ritme de «dígit simple mitjà/alt», amb el dividend augmentant en la mateixa línia, tot i que depèn de factors externs com la demanda, l’evolució dels preus de l’electricitat, el deute vençut i la implementació de mesures que compensin els efectes de la pandèmia.

Segons ha indicat la companyia, la demanda i els preus comencen a recuperar-se a Espanya i el Regne Unit, mentre països com els Estats Units i el Brasil comencen a implementar mesures regulatòries de compensació, amb les quals el grup espera recuperar uns 70 milions d’euros.