polèmica

Les concessionàries d'autopistes demandaran el Govern

El sector creu que la fórmula de compensació per la caiguda de trànsit prevista per l'Executiu és inconstitucional

zentauroepp39027353 trafico200531190952

zentauroepp39027353 trafico200531190952 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En peu de guerra. Les concessionàries d’autopistes  han acollit amb estupor les compensacions previstes pel Govern central per les caigudes de trànsit registrades per l’estat d’alarma i anuncien que recorreran als tribunals.

Segons el parer del sector, agrupat en la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), l’Executiu vulnera «drets i principis constitucionals, com els de seguretat jurídica i confiança legítima, igualtat de tracte i no confiscació de béns i drets».

A l’article 25 de l’últim decret de mesures de reactivació econòmica es preveuen mesures de compensació però basades en el marge brut d’explotació de les concessions (diferència entre ingressos i despeses), no en els ingressos com defensa el sector i s’inclouen els contractes d’explotació, afirmen. En tot cas, la compensació es produiria mitjançant l’allargament de la concessió per un període que «en cap cas» podrà superar «la durada de la vigència de l’estat d’alarma», que van ser tres mesos.

Al conèixer-se els primers detalls d’aquesta mesura ja hi va haver protestes d’algunes entitats com les cambres de comerços catalanes, el RACC i la patronal vallesana Cecot, però en aquest cas per considerar que això «afectaria negativament la competitivitat de les empreses» .

Notícies relacionades

Algunes de les grans concessionàries, com Abertis han acollit la compensació amb fredor i estan calculant si els surt a compte demanar que s’allarguin les concessions, segons fonts de la companyia. En aquest cas, les autopistes de l’Estat que gestiona són l’AP-2 i l’AP-7 en les quals els trams encara amb peatge vencen l’agost de l’any que ve.  

Segons la CNC, la fórmula feta servir pel Govern suprimeix, «amb efectes retroactius, els drets legals i contractuals que a aquests concessionaris poguessin correspondre derivats de la normativa general de contractes de l’Estat, de la normativa especial dictada com a conseqüència de la crisi sanitària i de les clàusules dels contractes».

Temes:

Autopistes