finançament de l'economia

La banca espera un enduriment del crèdit en el segon semestre

Les entitats preveuen un increment de la demanda d'hipoteques i consum i un retrocés de la d'empreses

73k4181

73k4181 / CARLOS MONTANES

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Les entitats financeres espanyoles i europees esperen un enduriment dels criteris de concessió de préstecs en totes les modalitats durant la segona meitat de l’any, que serà especialment intens en el segment de crèdit al consum, segons recull l’última Enquesta de Préstecs Bancaris elaborada pel Banc d’Espanya. Les entitats preveuen que la ràtio de morositat provoqui en el segon semestre un enduriment de l’oferta creditícia en totes les modalitats pels riscos més grans percebuts, per la seva menor tolerància al risc i, en menor mesura, per factors relacionats amb els costos de finançament i la disponibilitat de fons.

Quant a la demanda de crèdit, tant a Espanya com a la Unió Econòmica Monetària (UEM) en el tercer trimestre s’espera un increment de les sol·licituds de préstecs procedents de les llars, tant per a vivenda com per a consum, després de la forta caiguda registrada en el segon trimestre.

Per contra, les entitats espanyols anticipen un lleuger retrocés de la demanda de crèdit per part d’empreses, després de l’augment sense precedents registrat entre els mesos d’abril i juny, pels crèdits avalats per l’ICO, mentre que en el conjunt de l’UEM es preveu que la demanda procedent de societats continuï augmentant en el tercer trimestre, tot i que de forma molt moderada.

En els mercats de finançament, les perspectives de les entitats financeres per al trimestre en curs apunten a un cert deteriorament de les condicions d’accés als mercats minoristes i de la capacitat de transferir risc fora dels balanços, mentre que en els mercats de valors de renda fixa esperen que es registri una lleugera millora.

Influència de la crisi

El Banc d’Espanya destaca que els resultats de l’Enquesta sobre Préstecs Bancaris en el segon trimestre es troben molt condicionats per l’impacte que la pandèmia de Covid-19 ha tingut sobre l’activitat econòmica i, com a conseqüència, sobre el mercat de crèdit. Així, durant el segon trimestre de l’any es va produir a Espanya una relaxació de l’oferta creditícia en el segment d’empreses, molt influïda per la introducció de la línia de crèdit ICO Covid-19, avalada per l’Estat. En l’UEM, l’oferta creditícia en aquest segment va presentar variacions reduïdes, en contrast amb el notable enduriment registrat durant l’anterior crisi financera, fet que s’atribueix tant a l’impacte de les mesures fiscals i de política econòmica adoptades com a la fortalesa més gran de la posició de capital dels bancs.

En els crèdits concedits a llars es va observar, en les dues àrees, un enduriment tant dels criteris com de les condicions aplicades, a causa en gran manera a l’augment dels riscos percebuts i al deteriorament del panorama econòmic general. Quant a la demanda de crèdit, a les dues zones es va observar un fort increment de les sol·licituds procedents d’empreses, per l’augment de les seves necessitats de liquiditat –principalment per finançar circulant–, i un intens descens de les provinents de llars, en un context de creixent incertesa econòmica.

Menys crèdit per a vivenda i consum

Notícies relacionades

En el crèdit a llars, la demanda va patir un fort descens, en un context de creixent incertesa econòmica, reducció de l’activitat i caiguda en la confiança dels consumidors. Les peticions de crèdit per a l’adquisició de vivenda es van reduir, a més, per l’empitjorament de les perspectives per al mercat de la vivenda, cosa que es va veure lleugerament contrarestat per l’augment de les operacions de reestructuració de deute, mentre que els préstecs al consum van disminuir juntament amb el descens acusat de la despesa en béns de consum durador.

Així mateix, es van endurir els criteris i les condicions aplicades pels bancs tant en el crèdit per a l’adquisició de vivenda com en el destinat a consum i altres finalitats, a causa de l’augment dels riscos percebuts i al deteriorament del panorama econòmic general.