Previsions

BBVA pronostica una caiguda del PIB de l'11,5% el 2020 i un repunt del 7% el 2021

La taxa d'atur escalarà al 17,4% aquest any i el dèficit, al 14,4%

Terraza llena de clientes, en un restaurante de A Coruña, el 11 de mayo.

Terraza llena de clientes, en un restaurante de A Coruña, el 11 de mayo. / EUROPA PRESS / M. DYLAN

5
Es llegeix en minuts

BBVA Research ha empitjorat la seva previsió de caiguda del PIB per a aquest any, fins a l’11,5% des del 8% estimat en el segon trimestre, però ha elevat fins al 7% el pronòstic de repunt per al 2021 des del 5,7% previst en la seva anterior previsió. Segons ha explicat el servei d’estudis de l’entitat, aquesta revisió es deu que el període de confinament ha sigut més llarg de l’esperat, però també perquè hi ha hagut un «impacte més gran» de les restriccions sobre la demanda interna i un augment de la concentració de la reducció de la despesa de béns i serveis a causa de la caiguda del sector turístic.

Així figura en l’últim informe ‘Situació Espanya’ de BBVA Research, corresponent al tercer trimestre, presentat aquest dimarts pel director de BBVA Research i economista en cap del Grup BBVA, Jorge Sicilia; el responsable d’anàlisi econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i l’economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso. Així mateix, calcula que la taxa d’atur escalarà al 17,4% aquest any i baixarà al 17,1% el vinent, com a conseqüència d’una caiguda de l’ocupació del 3,5% aquest any i un repunt del 0,6% el 2021, mentre que el dèficit públic es dispararà al 14,4% del PIB aquest any i al 8,4% el pròxim, amb un nivell de deute públic del 123% i del 122,4% del PIB en cada cas.

Aquests pronòstics de l’impacte de la crisi de la Covid-19 de BBVA Research contrasten amb les previsions que l’organisme tenia al gener, quan preveia un creixement de l’1,6% el 2020 i de l’1,9% el 2021. Sicilia ha explicat que s’està produint una recuperació en ve baixa, «però molt incompleta», i que diversos aspectes mostren que la sortida serà més lenta que el procés de caiguda i que la recuperació dels nivells de PIB anteriors a la crisi «tardarà molt més temps».

Així mateix, ha destacat que la recuperació serà heterogènia entre països, però també entre regions dins del mateix país i entre sectors. No obstant, ha posat en relleu que els estímuls econòmics han sigut «molt ràpids i contundents», i que això ha permès que la recuperació sigui generalitzada, tot i que «el dibuix és una mica més dispers quan es miren les dades dures». «La incertesa continua sent elevada entorn de qualsevol previsió que es faci», ha remarcat.

Caiguda del 17% en el segon trimestre

BBVA Research calcula que el PIB podria haver disminuït un 17% en el segon trimestre i que en el tercer trimestre la caiguda serà del 10%. A més, assegura que no pronostica que s’arribin als nivells del quart trimestre del 2019 en tot l’horitzó de les seves previsions, que és fins a finals del 2021. També destaca que fins i tot el 2022 estaria en dubte tornar a aquests nivells d’activitat per la gran incertesa sobre l’impacte que pot tenir el fons de recuperació de la Unió Europea, que «podria accelerar aquesta convergència, que en principi pot ser relativament lenta».

BBVA calcula que la caiguda dels nivells d’activitat podria sobrepassar el 20% en el primer semestre de l’any respecte al mateix període del 2019. Segons les estimacions presentades, els dubtes sobre la salut i la situació laboral, juntament amb la durada més gran de les mesures de confinament i distanciament social, van produir un ajustament de l’ordre del 25% en la despesa en consum de les llars espanyoles en els primers sis mesos de l’any. D’altra banda, ha explicat que la provisió d’avals, juntament amb l’acció del BCE i el sector bancari, han aconseguit impedir una caiguda més gran del PIB en el segon trimestre de l’any, d’entorn de 4,5 punts percentuals.

L’informe valora positivament la línia ICO de 40.000 milions d’euros per incentivar la inversió en digitalització i sostenibilitat ambiental, juntament amb els 10.000 milions assignats al fons de recolzament a la solvència d’empreses estratègiques, com a instruments «útils» per garantir que les empreses es mantinguin a la superfície i eventualment emprenguin projectes d’inversió. 

Amb tot, BBVA Research indica que els riscos continuen esbiaixats a la baixa i en un entorn d’encara elevada incertesa. Des del seu punt de vista, el principal obstacle per a la recuperació continuen sent els dubtes respecte a l’evolució de la pandèmia i l’efectivitat de les mesures preses per limitar de manera sostinguda el contagi. No obstant, considera que encara hi ha marge per a escenaris més positius en els pròxims trimestres, però que requeriran la consolidació de la bona direcció que han pres algunes de les polítiques en l’àmbit europeu i de la construcció de consensos en el terreny nacional al voltant de les mesures necessàries per impulsar la capacitat de creixement.

Impacte diferent del del 2008

També posa en relleu que la contenció de l’epidèmia ha permès la flexibilització de les restriccions i una recuperació econòmica particularment intensa des de mitjans del segon trimestre de l’any i que si la recuperació continua, podria portar a un augment del PIB del 10% trimestral en el tercer trimestre. «Des d’inicis de maig, diversos indicadors apunten que l’activitat s’ha reactivat, així que les limitacions al moviment i a l’obertura de negocis s’han relaxat, sobretot en aquelles províncies on va començar la desescalada abans», apunta.

Des de BBVA Research s’ha remarcat que l’impacte de la crisi, a més de significatiu, ha sigut heterogeni i diferent de l’observat en la crisi del 2008. Això s’observa, segons assenyala, en el millor comportament de l’ocupació. En aquest cas, les ocupacions més afectades tenen més presència femenina i les persones de més de 35 anys representen més de la meitat de les persones que han perdut la seva feina, davant una cinquena part el 2008. A més, en el cas dels sectors, la construcció no ha sigut un dels detonadors de la crisi, mentre que l’hostaleria, «tradicionalment un sector refugi en altres episodis d’incertesa», pateix «considerablement les repercussions de l’epidèmia».

Extensió dels ertos

Respecte als expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) i la seva extensió fins al 30 de setembre, BBVA Research considera que és «una mesura necessària per preservar llocs de treball» i que, tot i que l’extensió és benvinguda, «no ha de continuar indefinidament».

Notícies relacionades

En aquest punt, també ha assenyalat que les polítiques públiques haurien d’incentivar la ràpida transició dels treballadors cap a sectors més productius i en expansió.

També estimen un IPC mitjà anual del -0,1% per a aquest any i del +0,7% per al vinent. Respecte a les exportacions, preveuen una caiguda del 18,1% el 2020 i un augment del 12,2% l’any que ve. En el cas de les importacions, pronostiquen un descens del 14,6% aquest any i una pujada del 8,6% el 2021.

Temes:

BBVA