INDICADORS

La inversió estrangera a Catalunya va créixer el 13% el 2019

El capital exterior va suposar 365 milions d'euros i va generar 5.757 llocs de treball en un total de 84 projectes

chacon-1

chacon-1

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La inversió estrangera a Catalunya va arribar l’any passat als 365 milions d’euros, el 13% més que l’any anterior, segons dades a conèixer avui per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, al Parlament de Catalunya. «Malgrat que alguns s’entossudeixen a pensar que Catalunya no és un bon destí de la inversió estrangera, el balanç del 2019 va ser positiu», va opinar Chacón. Aquestes inversions van generar un total de 5.757 llocs de treball, el 5% més que el 2018, que es van canalitzar en un total de 84 projectes i un total de 1.349 llocs de treball estables, el 80% en el sector industrial. El 47% de les inversions van ser protagonitzades per empreses que inverteixen per primera vegada a Catalunya. 

La inversió estrangera acumulada en els últims cinc anys va arribar als 1.600 milions d’euros, el 34% més que en el quinquenni anterior. 

Els EUA, Alemanya i França van ser els principals socis industrials (d’un total de 27 països que van apostar per Catalunya) i els sectors més triats van ser en noves tecnologies (32,1%) i indústria farmacèutica (9,5%). El 22% de la inversió es va captar gràcies a les 40 oficines del departament de promoció d’Acció.

La inversió estrangera va escollir l’any passat sectors d’activitat ja arrelats en el teixit industrial. Així, a més de la indústria farmacèutica, també l’automoció, el sector químic i els plàstics van ser objecte d’atenció per part dels inversors d’altres països. Si aquesta cadena de valor s’analitza per nombre de projectes i no per volum d’inversió, també va ser la indústria la més beneficiada, amb un 20,2% del total del nombre de projectes, el mateix pes que les inversions destinades als serveis, els projectes TIC (19%), d’R+D (14,3%) i logística (7,1%). Sectorialment, també analitzant el nombre de projectes, van ser molt rellevants les inversions estrangeres d’empreses dels sectors TIC-transformació digital (32,1%); de la indústria farmacèutica (9,5%); la logística, comerç electrònic i distribució (8,3%); i alimentació i productes gurmet (7,1%).

Notícies relacionades

Gairebé la meitat (47,6%) dels projectes d’inversió estrangera materialitzats l’any passat provenen d’empreses que no tenien establiment previ a Catalunya, cosa que els experts denominen inversions de tipus ‘greenfield’, «cosa que demostra el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors», segons Chacón. Les noves inversions en nous productes per part d’empreses que ja estaven establertes (22,6% del total) i les ampliacions (20,2%) són les altres dues principals modalitats d’inversió. Des del punt de vista del país d’origen de la inversió, les empreses amb més projectes materialitzats a Catalunya van ser els EUA (17,9% del total de projectes), Alemanya (16,7%) i França (13,1%).

Aquestes inversions estrangeres es van captar principalment a través de les 40 oficines de comerç d’Acció al món (22,6% del total de projectes), seguides per les reunions de seguiment (13%). Es tracta de visites de per part de tècnics d’Acció a les empreses estrangeres ja establertes a Catalunya. El Govern ressalta que per cada euro públic de pressupost que la Generalitat ha destinat a l’atracció d’inversió estrangera amb Acció s’ha aconseguit un retorn de 144 euros d’inversió per part de companyies multinacionals.