CANVIS EN LA DISTRIBUCIÓ

El comerç de proximitat trampeja millor un inici de rebaixes de poques vendes

La falta de turistes afecta més els comerços del centre de Barcelona que el teixit comercial de les ciutats mitjanes, segons dades de Comerç

rebajasok

rebajasok

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El comerç de proximitat català és el que està trampejant millor un inici de rebaixes amb xifres de vendes inferiors que en anys anteriors. La falta de turistes als principals eixos comercials és un llast que impedeix optimismes en un dels sectors més afectats per la pandèmia. El teletreball i les reticències dels consumidors a gastar i desplaçar-se ha fet que l’inici de la campanya de descomptes suposi de mitjana una caiguda de la facturació d’entre el 20% i el 30% respecte a anys anteriors. 

Segons la directora general de comerç de la generalitat, Muntsa Vilalta, «en les últimes setmanes hi ha hagut un reforç del comerç de proximitat i les dinàmiques han canviat. Els consumidors han descobert el comerç de proximitat i aquesta situació és una gran oportunitat per a les ciutats de mida mitjana». Vilalta assegura també que els comerços estan registrant una elevada ràtio de conversió, el percentatge dels clients que acaben comprant en la seva visita al comerç. En qualsevol cas, Vilalta reconeix que la situació és molt diferent en el cas del centre de Barcelona, on la dependència del turisme és molt elevada.

Abans de la pandèmia, més del 50% dels ingressos del comerç provenien del turisme (en alguns casos, fins al 80%). A la zona del passeig de Gràcia, el 38% dels ingressos els generaven els consumidors asiàtics. Segons càlculs de la patronal Foment, s’ha passat d’una alerta sanitària a una alerta econòmica, en què 30.000 llocs de treball estan en perill a Barcelona i el 25% del comerç del centre s’ha vist obligat ja a tancar. Foment ha carregat aquest dimecres contra les mesures de protecció mediambiental de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que frena l’afluència de compradors que arriben a Barcelona procedents d’àrees limítrofes. Segons càlculs de Foment, el 57% de les vendes es fan a no residents. 

La millor posició dels comerços de proximitat pot ser un canvi rellevant en uns moments en què la gran amenaça del teixit comercial català era la desertització. Segons el cens comercial català existeixen almenys 96 pobles en què no hi ha cap comerç i en més del 50% de les poblacions n’hi ha menys de 10. Segons la patronal Pimec, «en més de la meitat dels municipis de Catalunya el teixit comercial és feble i el seu futur incert.   

Malgrat la reactivació de les activitats i la tornada a l’anomenada nova normalitat, les xifres de vendes als petits i mitjans comerços estan lluny dels nivells pre-Covid. A escala espanyola, una enquesta de la Confederació Espanyola de Comerç realitzada durant la primera setmana de rebaixes va registrar una caiguda de la facturació d’entre un 20% i un 30% respecte al mateix període de l’any anterior, amb variacions segons províncies i sectors d’activitat, arribant al 50% als territoris més dependents del turisme.

Notícies relacionades

Els descomptes no han sigut prou al·licient en un sector marcat pels límits d’aforament i l’obligació de portar mascareta. «Els comerciants necessiten eliminar l’estoc i ho fan sense gairebé marges de benefici», assenyala Pedro Campo, president de la CEC. Segons el mateix estudi, la despesa mitjana per persona se situarà en aquestes rebaixes en 90 euros. Per sectors, el més afectat és el tèxtil i calçat.

Una altra tendència que està influint en la menor afluència de compradors a les botigues és l’auge del venda ‘online’. El 30% de les compres d’articles de luxe i alta gamma es realitzaran de forma ‘online’ el 2025, segons dades de Bain&Co. El comerç ‘online’ està sent el salvavides de moltes marques i negocis d’aquest sector davant l’actual crisi provocada per la Covid-19. Si l’any passat aquest canal va suposar el 12% de les vendes mundials totals, durant la pandèmia ha crescut fins al 16%, i els pròxims cinc anys doblarà aquesta xifra.