polèmica

Torra desferma la ira patronal a l'anunciar 2,5 milions per a les cambres

El president desempolsega el projecte legal que Foment i Pimec entenen que envaeix les seves competències

pimec-foment-2

pimec-foment-2

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Nou pols. El president Quim Torra ha desempolsegat el projecte de nova regulació de les cambres de comerç catalanes que va desfermar les ires de les patronals Foment del Treball i Pimec fa uns mesos. En un acte amb el Consell de Cambres, Torra ha anunciat que destinarà 2,5 milions d’euros a finançar aquestes entitats, un dels aspectes que més va crispar les organitzacions empresarials.

El cap de l’Executiu català va afirmar que un decret llei regularà «la participació institucional» d’aquestes entitats, la principal de les quals, la de Barcelona, està governada per una majoria independentista, amb Joan Canadell com a president. El projecte legislatiu va funcionar com a goma d’enganxar per unir els interessos de les dues grans patronals catalanes. També «fixarà el seu finançament estructural».

«És una barbaritat». Aquesta és una de les primeres manifestacions d’aquesta mateixa tarda per part de representants de les patronals catalanes. En altres àmbits han preferit no pronunciar-se de moment. En tot cas, les organitzacions empresarials veuen en aquesta norma un intent d’atorgar a la cambres una representativitat que no els correspon. Foment i Pimec van entregar a la consellera Àngels Chacón, de la qual depenen les cambres, un informe jurídic per demostrar que la legislació prevista pel Govern incorria en presumptes il·legalitats.

Competències 

L’informe, elaborat per l’advocat Manuel J. Silva, constatava que la proposta del Consell de Cambres amb propostes per incloure en el text legal previst pel Govern, vulnerava competències pròpies de les patronals. Els presidents de les dues entitats, Josep Sánchez Llibre i Josep González, van acudir a la seu de la Conselleria d’Empresa per entregar personalment a la consellera l’informe.

Aquest projecte va tensar la relació amb el Consell de Cambres i, en especial, amb la Cambra de Barcelona. Torra, en el marc de la comissió per a elaborar el pla per a la reactivació econòmica i social (Coreco), ha assegurat que el text previst «regularà el paper institucional» i «implicarà una major representativitat» de les cambres.

Fonts de la conselleria d’Empresa han explicat que aquest decret llei, que està previst que el Govern aprovi a final de mes, no descarta que s’hagi d’elaborar una llei de cambres nova. En tot cas el decret se centra en els dos aspectes més polèmics: la representació institucional i el finançament.

Notícies relacionades

L’exposició de motius de l’esborrany de decret en justifica la «urgència» en «les adverses circumstàncies econòmiques derivades de la pandèmia de la Covid-19». Aquestes, agrega, «fan especialment necessari que el Govern disposi de les cambres i del seu Consell General com a ens col·laboradors de l’Administració per acostar a empreses i autònoms de tot el territori les iniciatives de recuperació econòmica definides pel Govern i que les cambres directament puguin implementar en l’exercici de les seves funcions púbiques».

Una vegada aprovat per l’Executiu català el decret haurà de ser ratificat pel Parlament en el termini de 30 dies. Fonts del mateix Govern admeten que serà difícil aconseguir una majoria que tiri endavant perquè «està molt polititzat».