sistema financer

La gran banca europea posa en marxa una plataforma comuna de pagaments

CaixaBank, Santander i BBVA participen en el projecte, amb 13 grups financers més

zentauroepp49104368 tarjetas revolving190719121812

zentauroepp49104368 tarjetas revolving190719121812 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos grans bancs europeus (16 de moment) de cinc països (Alemanya, Bèlgica, Espanya, França i els Països Baixos) han establert aquest dijous les bases per al futur llançament de la Iniciativa de Pagaments Europea (EPI). Entre els bancs participants s’inclouen els espanyols CaixaBankSantander i BBVA. I entre les altres entitats financeres, s’ha d’esmentar el Deutschebank, l’INGel BNP Paribas o l’Unicredit.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear una solució de pagaments integral paneuropea que gràcies al sistema de pagaments instantanis SEPA (Instant Credit Transfer, SCT Inst) inclourà una targeta de pagaments comuna per als consumidors i comerços de tot Europa, un moneder electrònic i funcions de pagament entre particulars (P2P). La solució s’afegirà a les ja existents ofertes pels sistemes de pagament internacionals i pretén convertir-se en el mitjà de pagament de referència per als consumidors i comerciants europeus en tota mena de transaccions, tant les realitzades de forma presencial o en línia, com les retirades d’efectiu i els pagaments electrònics entre particulars.

La iniciativa es proposa oferir una solució de pagament digital que es pugui utilitzar a tot Europa i que contribueixi a eliminar la fragmentació actual. «Amb això, els fundadors de l’EPI donen resposta a la petició de comerciants i consumidors per al desenvolupament d’iniciatives de pagament amb un enfocament més paneuropeu», destaquen aquestes entitats en un comunicat. Més del 50% de les transaccions de pagament detallistes a Europa encara es fan en efectiu. El sistema també aportarà beneficis tangibles als comerços, ja que «els oferirà una solució de pagaments integral, competitiva i unificada per a tot Europa que també estarà disponible per a tots els consumidors europeus». 

Els ciutadans europeus no sempre poden pagar digitalment. A més, la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest la necessitat d’una solució digital europea unificada. En aquest sentit, la plataforma també pretén alinear l’ecosistema europeu de pagaments dels bancs, comerços, adquirents i prestadors de serveis de pagament, amb la qual cosa contribuirà a enfortir el Mercat Únic i l’Agenda Digital europea.

Fase d’implantació

Notícies relacionades

L’inici de la fase d’implantació es materialitzarà durant les pròximes setmanes mitjançant la creació d’una companyia transitòria a Brussel·les (Bèlgica), que establirà uns objectius clars, entre els quals s’inclouen la definició del full de ruta tècnic i operatiu i l’inici del desenvolupament d’una solució que ofereixi la millor experiència d’usuari. Cada banc avaluarà l’acompliment d’aquesta companyia abans d’incorporar-se a la societat definitiva que llançarà l’EPI al mercat.  

CaixaBank lidera la participació espanyola en el projecte i és un dels grups més importants de Portugal, on controla el 100% del BPI. També és l’entitat líder en targetes i mitjans de pagament a través de CaixaBank Payments & Consumer. El grup, presidit per Jordi Gual, té 15,5 milions de clients en el mercat ibèric; la xarxa comercial més gran de la Península, amb més de 4.500 oficines, i continua reforçant el seu lideratge en banca digital amb 6,5 milions de clients digitals.