DESPRÉS D'UN DESPRENIMENT

Segon accident laboral mortal el juny a les mines del Bages, explotades per ICL

Els treballadors convoquen una vaga per exigir millores de seguretat

La CUP demana que compareguin al Parlament Chacón i El Homrani

zentauroepp33377140 economia  1 4 2016   sallent minas mines iberpotash  fotos d200625175002

zentauroepp33377140 economia 1 4 2016 sallent minas mines iberpotash fotos d200625175002

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos accidents laborals mortals durant aquest mes a les mines del Bages gestionades per la firma israelita ICL han despertat totes les alarmes per falta de seguretat, un anunci de vaga en demanda de més seguretat i la petició de compareixença al Parlament dels consellers d’Empresa, Àngels Chacón, i de Treball, Chakir El Homrani. L’accident mortal es va produir dijous a la mina de Vilafruns. El treballador treballava per a la subcontracta Montajes Rus. L’accident es va produir per un despreniment. Els equips sanitaris no van poder reanimar-lo. 

Els comitès d’empresa de la mina d’ICL de Sallent i de Montajes Rus han decidit tornar a convocar una vaga prevista el 30 de juny que prèviament havien desconvocat. CCOO dona suport a la vaga i insta la direcció d’Iberpotash a començar de seguida la negociació per implementar les mesures de seguretat i prevenció de la mina per evitar nous accidents i garantir la seguretat de les persones que hi treballen.  CCOO analitza la situació i esperarà a la investigació de l’accident per depurar possibles responsabilitats legals.

Després de conèixer l’accident, la CUP va decidir ahir mateix registrar al Parlament una petició de compareixença en comissió de la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, perquè informin dels accidents laborals ocorreguts a les mines de la comarca del Bages l’últim mes. En el text de les peticions, recollides per Europa Press, se’ls sol·licita concretament explicacions sobre els accidents laborals ocorreguts a la mina de Vilafruns.

A més, s’ha sol·licitat la compareixença dels inspectors de treball que han actuat durant els últims dos anys a les mines del Bages perquè informin sobre les actuacions que han dut a terme en aquest període. També demanen la compareixença dels representants de l’empresa Iberpotash i ICL Iberia Súria&Sallent –empresa titular que explota les mines al Bages–, i la dels representants de l’empresa Montajes Rus perquè informin sobre els accidents laborals ocorreguts en aquestes mines.

Accident «inexplicable»

La consellera d’Empresa i Coneixement, Ángeles Chacón, ha assegurat que l’accident és «inexplicable», ja que s’ha produït «justament» en una de les zones de més seguretat de la mina.

Notícies relacionades

Chacón ha assegurat que la mina s’ha tancat de manera indefinida mentre s’investiguen les causes del sinistre. A més, ha avançat que tant l’empresa com la Generalitat investigaran els fets a través d’auditors internacionals «perquè no és normal que hi hagi dos accidents en tan poc temps». 

De les mines del Bages s’extreu sal potàssica. Per cada tona de potassa del Bages es generen tres tones de residus de sal altament contaminants, per la qual cosa ICL es va comprometre, a canvi de l’increment de producció de potasses, a la reducció de les muntanyes de sal ja acumulades. La gran producció de sal de la zona ha causat polèmica en el sector saliner, que ha vist ICL com un competidor que ha rebut tracte preferent de l’Administració i suficientment gran per influir en els preus de la sal, tot i que la majoria de la producció es destina a usos industrials de baix nivell (com sal per a manteniment de carreteres a l’hivern).