El Banc d'Espanya avisa que una desescalada prematura pot afectar l'ocupació

El supervisor destaca un increment de l'afiliació a la Seguretat Social de l'1% al maig

zentauroepp50969181 economia191118171244

zentauroepp50969181 economia191118171244 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

L’ocupació va tenir una evolució més bona a les províncies que van entrar en fase 1 a mitjans de maig que en les que no ho van fer, ja que van incrementar l’afiliació a la Seguretat Social a un ritme més bo i van reincorporar als seus llocs més treballadors inclosos en expedients de regulació d’ocupació temporal (ertos), segons un estudi del Banc d’Espanya. No obstant, l’institut emissor adverteix que una desescalada «prematura» pot provocar una menor recuperació de l’ocupació a curt i fins i tot a mitjà termini si la demanda no es recupera o augmenta la probabilitat de nous contagis de coronavirus.

Després del fort deteriorament observat des de mitjans de març en el mercat laboral, al maig es va registrar un augment de l’1% en l’afiliació a la Seguretat Social, en contrast amb el retrocés del 4,6% experimentat entre els últims dies de febrer i abril.

A més, els assalariats afectats per ertos es van reduir un 11,5% (gairebé 400.000 treballadors) al llarg del mes de maig, tot i que el Banc d’Espanya no descarta que una part passessin a l’atur i no a l’activitat.

La institució que governa Pablo Hernández de Cos aprecia «una heterogeneïtat relativament elevada» en l’evolució de l’ocupació al maig a les diferents províncies en termes d’afiliats. Aquelles que van passar a la fase 1 el dia 11 de maig van mostrar un creixement mitjà de cotitzadors a la Seguretat Social de l’1,3%, davant el repunt del 0,8% en les que no ho van fer.

Menys treballadors en erto

Alhora, el descens en el nombre de treballadors afectats per ertos va ser superior a les províncies que van passar anticipadament a la fase 1 (14,2%), davant l’observat a la resta de les províncies (9,4%).

Notícies relacionades

En termes d’afiliació «efectiva», que el Banc d’Espanya defineix com els afiliats totals menys els treballadors afectats per ertos, el creixement va ser del 4,7% al maig a les províncies en fase 1 i del 3,2% en les que encara estaven en fase 0.

En tot cas, l’informe precisa que aquestes diferències podrien reflectir altres factors diferents al de l’impacte del canvi de fase, com per exemple les disparitats provincials en l’estructura sectorial de l’activitat.