OBERTURA DE FRONTERES

El BOE publica l'ordre que regula l'obertura de corredors turístics segurs a les Balears

Estarà vigent a partir del pròxim dilluns, 15 de juny, amb turistes procedents d'estats membres o associats de l'espai Schengen, a través de rutes aèries específiques

Els viatgers han de provenir d'estats on la taxa de persones infectades per Covid-19 per 100.000 habitants sigui inferior a nou casos durant set dies consecutius

mdedios53527097 people sunbathe at portixol beach in palma de mallorca on ma200530141043

mdedios53527097 people sunbathe at portixol beach in palma de mallorca on ma200530141043 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres l’ordre ministerial que regula l’autorització del programa pilot d’obertura de corredors turístics segurs a les Illes Balears a partir del pròxim dilluns, 15 de juny. Aquest programa permetrà l’entrada de turistes a aquesta comunitat autònoma procedents d’estats membres o estats associats de l’espai Schengen a través de rutes àrees específiques.  

 

Perquè això sigui possible, és necessari que les Illes Balears es trobin en fase 3 del pla de transició cap a una nova normalitat i que tinguin una taxa de persones infectades per Covid-19 per 100.000 habitants inferior a nou casos durant set dies consecutius.  

 

A més, el turista que viatgi haurà de residir en el mateix Estat en el qual hi hagi ubicat l’aeroport d’origen, que haurà de tenir la mateixa taxa de persones infectades per 100.000 habitants que el lloc de destinació i pel mateix període de temps.  

Connexió amb Alemanya

Així, a partir del pròxim 15 de juny, la posada en marxa d’aquest programa pilot estableix un corredor turístic segur des d’Alemanya cap a les Illes Balears mitjançant l’aixecament parcial dels controls temporals a les fronteres interiors.

En total, l’ordre recull 47 vols procedents de diversos aeroports alemanys amb destinació a Palma de Mallorca, Eivissa i Maó, programats entre el 15 i el 30 de juny.

 Requisits a complir  

Els turistes no tindran l’obligació de guardar el període de quarantena, però hauran d’estar en disposició d’aportar prova del bitllet d’anada i tornada així com de l’allotjament per tot el període d’estada, que no podrà ser inferior a cinc nits. 

 

Per la seva banda, els aeroports d’origen i destinació, així com les companyies aèries que facin els vols, hauran de formar part del Programa Voluntari de Monitoratge de la Implementació del Protocol Operatiu d’EASA per a la Covid-19 o tenir implantades les recomanacions de l’Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (EASA), a partir del 15 de juny o des del moment en què efectuïn els vols. A més, aquestes companyies hauran d’informar del nombre màxim de places diàries que pretenen comercialitzar.  

 

Les companyies aèries també han de facilitar el formulari de salut pública per localitzar els passatgers. I, una vegada a l’aeroport d’arribada, el personal de Sanitat Exterior serà l’encarregat de dur a terme els controls sanitaris necessaris, cosa que inclourà el control documental.  

 

Per la seva part, el seguiment actiu dels turistes correspondrà a la comunitat autònoma i es durà a terme mitjançant monitoratge telemàtic de la seva simptomatologia. D’aquesta manera, es podran identificar i aïllar els possibles casos de Covid-19. 

 Comitè de Seguiment 

 

L’objectiu d’aquest programa pilot és comprovar el funcionament del model d’aixecament dels controls temporals de les fronteres interiors i la recuperació de la llibertat de circulació. Per fer-ho, es constituirà un Comitè de Seguiment que es reunirà cada dos dies i les decisions del qual s’adoptaran per consens.  

Notícies relacionades

 

Aquest Comitè estarà compost per representants del Ministeri de Sanitat, de la Secretaria d’Estat de Turisme, d’AENA, del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació i dels òrgans competents en matèria de sanitat i turisme de la comunitat autònoma de les Illes Balears.  

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions