Atur

Treball estudia consolidar subsidis de la Covid més enllà de l'estat d'alarma

Díaz advoca per reformular el sistema de protecció per atur per facilitar l'accés i augmentar la cobertura entre els aturats

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha plantejat reformar l’actual sistema de protecció per atur davant l’actual emergència econòmica provocada per la Covid-19. Les propostes són consolidar part dels subsidis habilitats de manera extraordinària més enllà de l’estat d’alarma, com és el cas dels ajuts per a treballadors temporals que han perdut la feina o treballadores de la llar que han vist disminuir els seus ingressos de manera dràstica. Dos col·lectius a qui Treball ha reconegut unes 25.000 prestacions, segons confirmen des del departament dirigit per Díaz. La voluntat de Treball és augmentar la taxa de cobertura de les persones en atur, que abans de començar la pandèmia se situava entorn del 60% i arribava a dos milions de persones. I pretén fer-ho a través d’ampliar l’extensió dels subsidis d’atur, és a dir, aquells que depenen de la manca d’ingressos i no tant de la contribució prèvia del treballador.

Notícies relacionades

La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a refer l’agenda del Govern, introduint mecanismes d’emergència i accelerant polítiques que ja estaven previstes. De la mateixa manera que l’acabat d’aprovar ingrés mínim vital era un objectiu de legislatura que l’Executiu ha avançat per donar resposta a la pobresa sobtada, Treball pretén reformular l’actual sistema de protecció per atur per augmentar la seva cobertura entre la població a l’atur. «A més d’implementar una protecció extraordinària de caràcter immediat, ens proposem reformular el sistema de protecció», ha declarat la ministra aquest dijous en la Comissió de Reconstrucció al Congrés.

L’objectiu de Treball és superar aquesta cota del 60% de taxa de cobertura de les prestacions d’atur i subsidis que pagava el SEPE abans de la irrupció del coronavirus, quan arribava a poc més de dos milions d’aturats. En els mesos d’abril i maig aquest percentatge ha quedat distorsionat per la suma dels treballadors en erto, que ha provocat que el nombre de beneficiaris arribés als 4,7 milions. Les línies mestres, en aquest sentit, explicades per Díaz al Congrés passen per sumar beneficiaris davant l’augment de l’atur previst que vaticinen la immensa majoria d’organismes nacionals i internacionals. Amb previsions que apunten per sobre del 20%. I un dels camins és consolidar part de les proteccions habilitades excepcionalment per a col·lectius que fins ara no tenien dret a cap subsidi.  Per així arribar als col·lectius amb més manca d’ingressos.