Crisi de la Covid-19

CCOO i UGT alerten d'una possible caiguda dels salaris a finals d'any

Els sindicats advoquen per plans Renove i una banca pública per superar la crisi de la Covid-19

MADRID, 11/06/2020.- Los secretarios generales de CCOO, Unai Sordo, y UGT, Pepe Álvarez (d), presentarán en rueda de prensa el documento Un país con futuro. Más social, más igualitario, más productivo, más verde. Propuesta sindical para la construcción de un nuevo país. EFE/Fernando Villar

MADRID, 11/06/2020.- Los secretarios generales de CCOO, Unai Sordo, y UGT, Pepe Álvarez (d), presentarán en rueda de prensa el documento Un país con futuro. Más social, más igualitario, más productivo, más verde. Propuesta sindical para la construcción de un nuevo país. EFE/Fernando Villar / FERNANDO VILLAR (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO i UGT han presentat aquest dijous el seu document de propostes per superar l’actual crisi econòmica provocada per la Covid-19. Algunes amb vista al mitjà i llarg termini, però altres de tramitació urgent, segons la seva opinió. Ja que els secretaris generals de les centrals amb representació majoritària han alertat d’una possible caiguda dels salaris  en la recta final d’aquest any, com a reacció de moltes empreses davant la davallada de facturacions en la qual coincideixen les diferents previsions macroeconòmiques. És per això que Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) han exigit al Govern que reactivi al més aviat possible les negociacions per derogar alguns aspectes de la reforma laboral del 2012, especialment aquells que concedeixen més marge a les companyies per modificar unilateralment les condicions salarials dels treballadors.

Una vegada superats els primers compassos de la pandèmia i entrada ja l’economia espanyola en les fases de la desescalada; Govern, partits polítics i agents socials se succeeixen per plantejar les seves propostes sobre com s’ha de planificar la «reconstrucció» després del virus. És per això que CCOO i UGT han aprofitat que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, compareixen aquest dijous al Congrés dels Diputats per explicar el seu full de ruta i així creuar mediàticament propostes. En el document de 50 pàgines que les centrals han presentat aquest dijous en roda de premsa s’insta el Govern ha desplegar un intens desplegament de despesa pública, tot i que això passi per «més deute a curt termini, és imprescindible», ha manifestat el líder d’UGT, Pepe Álvarez.

La destinació d’aquesta àmplia injecció de milions ha de ser, segons la proposta de les centrals, per a plans Renove destinats a la indústria i la construcció, amb l’objectiu d’impulsar aquests dos sectors i reduir la dependència estructural de l’economia espanyola en el turisme. Una forta injecció de recursos que per als sindicats hauria de servir per reactivar ràpidament l’economia i incentivar les empreses a treure en massa els seus treballadors dels ertos. Amb el conseqüent alleujament econòmic a curt termini que això implicaria per a les arques de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

«Hem de detectar que sectors productius tenen futur al nostre país», ha manifestat el màxim dirigent de CCOO, Unai Sordo. Fet que, segons la seva opinió, passa per un pes més gran de la indústria, elevant la seva participació en el PIB espanyol de l’actual 14% (i en descens), fins al 20%. També per programes de despesa pública que generin ocupació en la construcció, però apostant per la rehabilitació d’edificis sota criteris sostenibles i no tant per la nova edificació. «Hem d’aprendre dels errors del passat», ha declarat Sordo.

Una banca pública per vehicular inversions i garantir el crèdit a les pimes i als autònoms és una altra de les potes sobre les quals les centrals aspiren a edificar aquest pacte per a la reconstrucció. «La banca pública ha de ser una aposta estratègica, [...] no té sentit privatitzar Bankia, sinó que ha de ser l’instrument de finançament públic per excel·lència per a aquest nou temps», diu el document elaborat conjuntament per CCOO i UGT.