TENSIÓ EN EL DIÀLEG SOCIAL

El Govern central: s'ha reconduït la situació amb la CEOE i Garamendi torna a la taula

L'equip tècnic per prolongar els ertos en els sectors més afectats es reuneix aquest dimecres

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209

rosas47066118 presidente ceoe antonio garamendi jose luis roca190222182209 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central ha anunciat que s’ha reconduït la situació amb la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) i amb el seu president, Antonio Garamendi, i que aquest ha tornat a seure a la taula del diàleg social amb el Govern i sindicats. Així ho va assenyalar el president espanyol, Pedro Sánchez, en una conversa informal amb els mitjans de comunicació després de la roda de premsa celebrada aquest diumenge a la Moncloa.

Garamendi va afirmar divendres, durant una trobada virtual organitzada per APD, que la patronal no es va aixecar de la taula del diàleg social, sinó que «no s’hi va arribar a asseure quan d’altres ja ho havien fet i havien parlat les coses». El 21 de maig, Garamendi va anunciar que la patronal donava per suspès el diàleg social després del pacte entre el Govern del PSOE Unides Podem i EH Bildu per abordar la derogació de la reforma laboral.

El president de la patronal va apuntar que el diàleg social estava «en suspens» i es preguntava per què havien de seure en una taula «si ja estava decidit el que s’hi anava a fer, si el menú del dia ja estava preparat». «Que no continuïn comptant amb nosaltres», va afirmar llavors.

Cridar l’atenció

Divendres passat Garamendi va aclarir que la patronal «no es va aixecar de la taula», sinó que la va suspendre i que ho va fer per cridar l’atenció «per pura responsabilitat», ja que «l’acord per derogar la reforma laboral era saltar-se completament el diàleg social de dalt a baix». «Havíem de plantejar amb moltíssima rotunditat aquest tema», va dir, amb referència a l’acord entre el PSOE, Unides Podem i EH Bildu per derogar la reforma laboral.

Respecte a la reforma, va insistir que és el pitjor moment per fer-la. «Hi ha una paraula clau, que és ‘confiança’. Quan diem que hi ha d’haver diners i inversors, tant espanyols com estrangers, la paraula ‘confiança’ és clau», va postil·lar. El president de la CEOE també va agrair públicament que la vicepresidenta tercera del Govern, Nadia Calviño, digués que «no és el camí», referint-se a la reforma laboral. Garamendi va reconèixer que és cert que en aquests moments això està aturat (la derogació de la reforma laboral) i que està recollit en l’acord de Govern. A més, va deixar clar que si es fa en el marc del diàleg social, els empresaris sempre hi seran presents.

Acord ertos

Aquest dimecres, 3 de juny, mes en què es posarà fi a la prolongació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), es reunirà la taula tècnica per avaluar a quins sectors s’estén aquesta eina fins a finals d’any.

Notícies relacionades

Els agents socials i el Govern han estat treballant aquestes últimes setmanes per analitzar els sectors fets afectats per la crisi del coronavirus.

En la trobada d’aquesta setmana és possible que es debati ja sobre una proposta fruit del que s’ha parlat durant la setmana passada, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la trobada.