EMPRESES

Enagás fitxa com a consellers els exministres Blanco i Montilla

L'energètica també contracta l'expert afí a Podem Cristóbal Gallego

blanco-montilla

blanco-montilla

2
Es llegeix en minuts

Enagás farà entrar al seu consell d’administració els exministres socialistes José Blanco i José Montilla, així com a Cristóbal José Gallego, membre de la comissió d’experts per a la transició energètica que va impulsar l’anterior Govern de Mariano Rajoy i d’El Observatorio Crítico de la Energía, afí a Podem, segons van informar a Europa Press en fonts del mercat. Els nomenaments com a nous consellers independents de Blanco, Montilla i Gallego van ser portats per la Comissió de Nomenaments, Retribucions i Responsabilitat Social Corporativa, presidida per Ana Palacio, a l’última reunió de l’òrgan rector de la companyia, celebrada dilluns passat, i se’ls va donar el vistiplau.

Les incorporacions d’aquests nous consellers hauran de ser ratificades per la junta general d’accionistes d’Enagás –empresa participada en un 5% per l’Estat a través del hòlding públic SEPI–, que previsiblement se celebrarà a finals del mes de juny.

Fonts de la companyia van declinar realitzar cap tipus de comentari respecte a la possible entrada en el seu consell d’administració de Cristóbal José Gallego i els dos exministres de Governs del PSOE. No obstant, el mateix Gallego ha confirmat la seva proposta com a conseller independent d’Enagás i ha assenyalat que ha decidit acceptar la candidatura davant de la seva convicció que l’emergència climàtica «requereix actuar des del major nombre possible de fronts». «El meu objectiu és posar el meu perfil tècnic i la meva experiència en qüestions de transició energètica al servei d’un sector que precisa una important reconversió: la de desenganxar-se dels combustibles fòssils gasosos per impulsar alternatives compatibles amb la descarbonització (hidrogen, biogàs, etc.)», ha indicat a la web d’El Observatorio Crítico de la Energía.

L’expert ha remarcat que, si s’aprova el seu nomenament, deixarà de ser membre de l’Observatori i que dels ingressos que percebi com a conseller de la companyia, estimats en el cas d’un conseller independent en uns 160.000 euros anuals, donarà cada any «la quantitat suficient de diners com perquè la seva principal font d’ingressos continuï sent la seva activitat professional principal (professor a la universitat)».

Montilla va ser ministre d’Indústria, Turisme i Comerç en el primer Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero i va dimitir el novembre del 2006 per presentar-se a la presidència de la Generalitat, càrrec que va exercir fins al desembre del 2010. A més d’ocupar diversos càrrecs en la direcció del PSOE, ha sigut regidor a Sant Joan Despí, alcalde de Cornellà de Llobregat i president de la Diputació de Barcelona, així com diputat i senador.

Notícies relacionades

Per la seva part, José Blanco va ser ministre de Foment també amb José Luis Rodríguez Zapatero entre el 2009 i el 2011, després d’haver sigut nomenat vicesecretari general del PSOE el 2008 i secretari d’Organització socialista vuit anys abans. A més de secretari general de les Joventuts Socialistes de Galícia i President del Consell de la Joventut, va ser el senador més jove de la IV Legislatura, amb 28 anys d’edat i un dels més joves de la democràcia, per posteriorment ser diputat en la VI, VII i VIII Legislatures.

El consell d’administració compta actualment amb 13 membres, el president executiu, Antonio Llardén, el conseller delegat, Marcelino Oreja, vuit consellers independents, dos consellers dominicals, tots dos en representació de la SEPI, i un vocal amb la condició d’expert. Compta amb la presència de quatre dones, entre elles les exministres Ana Palacio i Isabel Tocino. També en forma part Antonio Hernández Mancha, que va ser president d’Aliança Popular entre 1987 i 1989.

Temes:

Energia