sector energètic

Naturgy revisarà les inversions del seu pla estratègic sense tocar el dividend

Reynés revoluciona la cúpula de la companyia amb el fitxatge de tres alts directius

naturgy

naturgy

3
Es llegeix en minuts
P. A.

Naturgy revisarà «al més aviat possible» el seu pla estratègic 2018-2022 per adaptar-lo a la «tempesta» provocada pel coronavirus, però sense modificar «el més important, que és el dividend». Així ho ha anunciat aquest dimarts el seu president, Francisco Reynés, durant la junta d’accionistes de la companyia, celebrada per primera vegada de manera telemàtica. L’executiu ha argumentat que la pandèmia ha provocat «caigudes mai abans vistes» de la demanda i els preus energètics (59% del petroli, 33% del gas i 41% de l’electricitat des de començament d’any), amb la qual cosa serà necessari «adequar la inversió» a aquest nou escenari.

Amb tot, ha afirmat que és massa aviat per donar xifres perquè tant la «mida del problema econòmic» provocada per la malaltia com la «velocitat i profunditat de la sortida» de la crisi són incertes. «Estem enmig de la tempesta. Tenim una direcció, però hem de veure si arribarem al port abans o després. No estem en un moment de revisar els números a llarg termini, sinó de trampejar el temporal», ha justificat.

Reynés, addicionalment, ha presentat una revolució a l’organigrama de l’alta direcció de l’empresa. Així, ha creat tres noves grans unitats de negoci que dependran directament d’ell i per a les quals ha fitxat tres directius externs. Es tracta de Pedro Larrea (exalto càrrec d’Endesa i actual conseller delegat de la britànica Ferroglobe), Jorge Barredo (president de X Elio i de la patronal fotovoltaica UNEF) i Carlos Vecino (excap de màrqueting a Vodafone i actual conseller delegat de República Mòbil). Els responsables de les unitats que existien fins ara passaran a dependre de Larrea. 

Renegociacions i estalvis

El president sí que ha precisat que, entre els objectius de la segona part del pla estratègic, hi haurà la renegociació dels seus contractes de subministraments de gas anunciada fa unes setmanes per adaptar-los al nou entorn de preus i demanda desplomats. No ha descartat haver d’acabar en un arbitratge, però ha afirmat que seria «en últim extrem» i que l’objectiu principal és tancar «negociacions ràpides» amb els proveïdors, que es troben en països com Algèria, Oman, Nigèria, Noruega, Rússia o Egipte.

L’estratègia, ha continuat, també se centrarà a continuar variant la composició dels seus actius per tenir més plantes d’energies renovables i en països amb monedes fortes, establir «relacions win-win» amb els reguladors (després de conflictes com el de l’any passat amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència), i avançar en l’«optimització i automatització» i en l’«adaptació a noves formes de treball». La companyia preveu obtenir uns estalvis de costos addicionals aquest any d’almenys 120 milions d’euros, però Reynés ha descartat llançar cap ero o erto i ha assegurat que les sortides continuaran sent negociades de forma individual.

Recompres paralitzades

Notícies relacionades

Naturgy ha ratificat el seu objectiu de pagar aquest any 1,44 euros per acció com a dividend, un 5% més que l’any passat. El que continua paralitzat és el seu programa de recompra d’accions, una altra manera de remunerar l’accionista, que va quedar suspès fa unes setmanes per la pandèmia quan encara quedaven per executar-se adquisicions i amortitzacions per valor de 102 milions d’euros, després d’haver-ne realitzat uns 700 milions des del 2018. «Per sempre és massa temps, ja veurem què succeix en el futur tenint en compte l’evolució de l’economia», ha asseverat el seu president.

Reynés també ha deixat la porta oberta a fer compres gràcies als seus més de 10.000 milions d’euros de liquiditat, però ha precisat que a curt termini la prioritat és mantenir la fortalesa financera. «Ens proporcionen tiquets per ballar, tot i que això no significa que hàgim de ballar segur ni amb algú en concret. Segur que sorgiran oportunitats. Hi participarem, però sempre complint la nostra religió, que entre altres coses és prioritzar la creació de valor a la mida», ha assegurat. Així mateix, ha apuntat que la companyia ha aprovat 125.000 ajornaments en el pagament de la factura pel coronavirus.