FINS A 9.852 milions

La despesa en pensions va registrar al maig el primer descens mensual

La nòmina de pensions experimenta el primer retrocés mensual de la sèrie històrica

Les altes de pensió van baixar el 32% interanual a l'abril per l'alça de la mortalitat i el tancament d'oficines

pensiones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern d’Espanya ha gastat per primera vegada menys en pensions aquest mes que l’anterior. La Seguretat Social ha destinat a pagar la nòmina de pensions contributives del present mes de maig un total de 9.852,8 milions d’euros, gairebé un 0,3% menys que a l’abril. Els estralls causats per l’actual pandèmia del coronavirus entre la gent més gran i les dificultats administratives per registrar noves prestacions han provocat el primer retrocés mensual de la sèrie històrica, segons ha fet públic aquest dimarts el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. La nòmina del mes de maig es va tancar amb gairebé 40.000 pensionistes menys, fins a un total de 9,7 milions a tot Espanya. Malgrat el descens de la nòmina de les pensions, la quantia mitjana va mantenir la seva tendència a l’alça i es va situar en 1.010,1 euros mensuals.

Les altes taxes de mortalitat entre els pensionistes han provocat un retrocés en la sèrie històrica de les pensions. Ja que segons l’últim informe epidemiològic de l’Institut de Salut Carlos III, el 87% dels pacients que moren per la Covid-19 tenen més de 70 anys. Aquest fet ha invertit, puntualment de moment, la tendència a l’alça, ja que fins ara la nòmina que la Seguretat Social ha anat assumint mes a mes era cada vegada més voluminosa. Un altre element, més enllà del sanitari, que explica el descens aquest maig de la nòmina de pensions és, segons destaca el professor d’Economia Aplicada de la UOC Josep Lladós, la lentitud amb què s’estan tramitant les noves altes, tant de jubilació, com altres com les de viduïtat.

Notícies relacionades

«Molts d’aquests tràmits no s’estan resolent en els temps que l’excepcionalitat necessitaria», afirma Lladós. Una explicació a l’actual descens que es pot traduir en els pròxims mesos en un significatiu repunt, fruit d’aquestes «pensions ocultes». El nombre d’altes de pensió registrades va ser de 31.232, el 32,2% menys respecte al mateix mes de l’any passat i un 13,9% menys respecte al març d’aquest any. El Ministeri ha reconegut en el seu comunicat un cert biaix de registre en el nombre de pensions, ja que aquest maig s’ha accentuat la tendència a la baixa que ja es va registrar al març i que obeeix, segons la Seguretat Social, al menor nombre d’altes en el sistema a causa del tancament d’oficines i a la situació de confinament. 

La pensió mitjana a Espanya va mantenir la seva tendència a l’alça i va ascendir al maig als 1.010,11 euros al mes. La de la jubilació, la més elevada, va arribar a 1.160,69 euros mensuals.