Consell de Ministres

El Govern aprova 30.000 milions en crèdit per costejar la despesa extra contra el coronavirus

El Consell de Ministres dona llum verda a dues línies de finançament per dotar de liquiditat la Seguretat Social

GRAF590. MADRID, 03/03/2020.- La ministra de Hacienda, Maria Jesús Montero, a su durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en el Palacio de la Moncloa, este martes. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF590. MADRID, 03/03/2020.- La ministra de Hacienda, Maria Jesús Montero, a su durante la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en el Palacio de la Moncloa, este martes. EFE/Juan Carlos Hidalgo / JUAN CARLOS HIDALGO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Govern ha aprovat aquest dimarts en el seu Consell de Ministres dues línies de crèdit per injectar 30.000 milions d’euros a les arques de la Seguretat Social, tensades davant de les despeses generades per la crisi del coroanvirus, així com la proximitat de la paga extra d’estiu per als pensionistes. L’Executiu ha donat llum verda a un reial decret llei de mesures urgents en l’àmbit econòmic i laboral, en el qual s’inclouen dos crèdits, un per valor de 16.500 milions d’euros a la tresoreria de la Seguretat Social i un altre de 14.002 milions per al pressupost del Ministeri d’Inclusió, dirigit per José Luis Escrivá.

La crisi de la Covid-19 s’ha plasmat en els comptes de l’erari públic en menys ingressos, fruit de la menor activitat econòmica i de les exempcions aplicades, i més despeses, fruit del cost d’aquest «escut social» que el Govern ha anat aplicant. «És evident que els ingressos del sistema es veuran reduïts respecte al previst [...] Aquests crèdits reflecteixen el compromís del Govern amb el sistema de la Seguretat Social», ha afirmat la ministra portaveu i titular de la cartera d’Hisenda, María Jesús Montero; en la roda de premsa posterior al conclave ministerial.

Notícies relacionades

Mesures com les exoneracions per a les empreses de les cotitzacions a la Seguretat Social en el cas de treballadors en erto han provocat un descens en els ingressos. El SEPE té comptabilitzats més de 3,4 milions d’empleats, cosa que implica exempcions de pagament d’entre el 75 i el 100% de les obligacions. A la qual cosa cal afegir la històrica destrucció d’ocupació provocada en els primers compassos de la pandèmia. Gairebé 850.000 afiliats va perdre la Seguretat Social el mes de març. Menys afiliats i menys afiliats cotitzant, cosa que implica menys ingressos per a l’erari públic.

D’altra banda, la despesa també ha augmentat per a les arques públiques a causa de polítiques excepcionalment habilitades, com la prestació especial de cessament d’activitat per als treballadors autònoms. Si bé el pagament de les prestacions d’atur en el cas dels treballadors en erto va a càrrec del SEPE (vinculat al Ministeri de Treball), l’‘atur dels autònoms’ el costeja el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, liderat per José Luis Escrivá. Segons les últimes dades facilitades per l’esmentat departament, prop d’1,4 milions d’autònoms van cobrar a l’abril l’esmentada prestació. L’import més freqüent del qual és de 661 euros. Una despesa més gran a què es pot sumar la bonificació de les quotes mensuals per a l’esmentat col·lectiu. Una doble protecció el cost de la qual el ministeri d’Escrivá va quantificar en 3.000 milions d’euros.