PROPOSTES AL GOVERN

Les empreses exportadores reclamen reprendre l'activitat firal

L'associació Amec proposa restablir les fires, eludir quarantenes als professionals i ajuts fiscals per inversions en investigació

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona.

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona. / Joan S. Puig Pasqual

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les empreses exportadores han proposat aquest dimarts al Govern per accelerar la recuperació econòmica que es reprengui l’activitat firal, se suprimeixin les quarantenes en els viatges professionals, i que s’incrementin les exempcions fiscals en les inversions en investigació i desenvolupament.

El comitè executiu de l’associació Amec s’ha reunit amb el director general d’Indústria, Raúl Blanco, per abordar la necessària i urgent transformació de la indústria després del confinament. Un total de 50 experts d’empreses industrials han elaborat un conjunt de propostes que segons el president d’Amec, Pere Relats, s’han convertit en «una necessitat, no per tornar a la situació anterior a la pandèmia, sinó per progressar com a economia i societat».

En el marc d’un diàleg que Amec considera que ha de ser «permanent entre l’administració i la indústria», aquesta associació, que agrupa empreses que exporten més de 6.200 milions d’euros, ha reclamat tres mesures d’urgència que contribuirien a accelerar la recuperació econòmica. Entre aquestes figura «facilitar la mobilitat internacional, amb mesures com la revisió de l’obligatorietat de la quarantena de professionals en el seu retorn i dels clients que han de venir». També consideren clau «facilitar la represa de l’activitat firal a Espanya, incentivant les empreses perquè puguin assistir en l’últim quadrimestre a les fires espanyoles tal com tenien previst». També han proposat que es garanteixin deduccions per inversions en investigació i desenvolupament, ja que serà difícil que les empreses aconsegueixin beneficis. «Si les empreses no tenen beneficis aquest any no poden deduir-se tot l’esforç inversor que han realitzat», consideren a Amec. 

També s’ha transmès a Blanco la conveniència d’aplicar mesures estratègiques però que no poden esperar, com la necessitat d’incentivar la renovació d’equips productius i tecnologia.

La necessitat d’un canvi urgent

Notícies relacionades

La indústria i el sector exterior van ser el motor de recuperació després de la crisi del 2008. No obstant, la indústria té un pes modest en el PIB espanyol, poc més del 16% davant més del 20% en les economies punteres europees, fet que suposa segons Amec «una clara pèrdua de competitivitat i un augment de la bretxa en la intensitat innovadora del nostre país respecte a la mitjana europea, just quan ens trobem en plena revolució tecnològica».

«El sector productiu és un bé preuat que s’ha de cuidar, com ha demostrat l’actual crisi, i és garant de la salut econòmica i el benestar social», ha explicat el director general d’Amec, Joan Tristany.

El decàleg de mesures d’Amec

1. Agilitat per a la reactivació i el canvi de capacitats. Tard és mai.
2. Recuperació econòmica verda i inclusiva.
3. Un salt en la qualitat productiva amb una indústria intensiva a R+D+i.
4. Accelerar la digitalització, factor de competitivitat exponencial. La indústria serà digital o no serà.
5. Construir el talent necessari per al canvi.
6. Impuls al sector exterior, el motor de la recuperació.
7. Evitar el replegament proteccionista i reforçar els mecanismes de cooperació entre els països europeus.
8. Preparar-se amb plans de contingència amb una visió atrevida i professionalitzada.
9. Polítiques expansives amb focus en l’eficiència i la innovació.
10. Potenciar el canvi des d’un ecosistema col·laboratiu publicoprivat..

Temes:

Empreses Fires