fase 1

Assaig general a les terrasses de Barcelona

El Gremi de Restauració assegura que només han obert un 20% dels bars i restaurants, tot i que l'activitat hotelera lluny del centre és considerable

«L'objectiu és arrencar la màquina i cobrir costos tot i que no guanyem diners», coincideixen la majoria de restauradors

3
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Els bars i restaurants de Barcelona van abaixar la persiana a mitjans de març pensant que es prendrien una aturada de tan sols dues setmanes. No obstant, la realitat que ha ofert el virus ha sigut molt diferent, i l’hostaleria ha hagut d’aturar-se per complet durant 70 dies. Després de més de dos mesos d’estat d’alarma i confinament estricte, avui ha sigut el primer dia que els bars i restaurants de la capital catalana han reprès l’activitat. La reobertura, això sí, s’ha dut a terme sota fortes restriccions. De moment només es pot servir als clients a les terrasses –la capacitat de les quals es redueix al 50%– i sempre respectant les mesures de distanciament social.

Malgrat les limitacions, el tràfec a les taules exteriors dels bars –acompanyat de la reobertura de comerços que es va iniciar la setmana passada– ha contribuït que el paisatge urbà fos avui molt més reconeixible que el d’uns dies enrere. Es comença a dibuixar la ‘nova normalitat’. «Era important obrir al més aviat possible i que la gent vegi que ja som aquí. A més, ja començava a tornar-me boig després de tants dies tancat a casa», comenta el Ramiro, un dels propietaris del restaurant Nolita. L’hoteler explica que, per a ell, aquesta crisi suposa retrocedir dos anys enrere i tornar a la casella de sortida de quan va iniciar el seu negoci.

Reobertura general en la fase 2

Segons les dades que maneja el Gremi de Restauració de Barcelona, els locals que han apostat per obrir avui són una minoria. Una enquesta realitzada per l’associació d’hotelers indica que tan sols un terç dels establiments amb terrassa ha aixecat avui la persiana, cosa que suposa un exigu 20% del total. Des de l’associació empresarial apunten que haurem d’esperar algunes setmanes per veure una reactivació generalitzada de la restauració. «Fins que no entrem a la fase 2, i es permeti consumir dins dels locals, molts negocis continuaran tancats», apunta Roger Pallerols, president del Gremi de Restauració. «No obstant, és molt positiu que hi comenci a haver una certa activitat perquè els petits empresaris comencin a veure la llum al final del túnel», afegeix l’empresari.

L’Ajuntament afirma, per la seva banda, que finalment, han obert el 40% de les 5.500 terrasses de Barcelona. El districte amb un percentatge més alt de terrasses obertes aquest dilluns és Horta-Guinardó (75%), mentre que Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi (tots dos amb un 23%) són els que registren un percentatge més baix, segons un comunicat del consistori. 

L’associació hotelera també ha celebrat la bona voluntat de l’ajuntament a l’hora d’incrementar l’espai de les terrasses per intentar mantenir el seu aforamenti la reducció d’algunes taxes municipals. Tots aquests ajuts, no obstant, no seran suficients per a gaires negocis de la ciutat. El Gremi calcula que els nivells de consum no es restabliran fins a la campanya de Setmana Santa del 2021. Gairebé un any de travessia pel desert –sense turisme i amb una pèrdua generalitzada del poder adquisitiu de les famílies– es traduirà en la desaparició del 25% dels bars i restaurants de la capital catalana.

Reactivació desigual

Reactivació desigual

Notícies relacionades

El retorn a l’activitat dels negocis hotelers, almenys el primer dia de la fase 1, ha sigut irregular depenent de la zona de la ciutat. De nou, i tal com va succeir fa una setmana amb la reobertura dels comerços, s’ha registrat menys moviment a les zones més turístiques de Barcelona. Al matí només hi havia algunes taules repartides per la Rambla, i moltes estaven buides. A la plaça Reial, una zona freqüentada gairebé exclusivament per turistes abans que s’iniciés la pandèmia, tan sols un bar s’ha animat a aixecar la persiana.

En barris menys cèntrics, com el Poblenou, el percentatge d’establiments actius ha sigut sensiblement més gran. «Hem decidit obrir per elevar una mica la moral dels treballadors, que ja portaven molt temps d’erto. De moment han tornat quatre dels dotze de la plantilla», explica el Darío, un dels socis del Blu Bar, un establiment situat a la Rambla del Poblenou. A nivell empresarial, el seu objectiu és aconseguir que el negoci «pugui cobrir els costos» i té clar que durant les pròximes setmanes «serà complicat guanyar diners».