36a Reunió del Cercle

El Cercle d'Economia demana ajuts «àgils i prolongats»

El president de l'organització sol·licita claredat al Govern en les seves mesures

Faus anima les empreses a no només maximitzar el valor per als accionistes

zentauroepp49939946 economia 19 09 2019 reuni n javier faus president del cercle190919213619

zentauroepp49939946 economia 19 09 2019 reuni n javier faus president del cercle190919213619

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Cercle d’Economia aposta per mesures socials, laborals i d’incentiu que siguin «àgils, sostenibles i prolongades» a curt termini per fer front a l’emergència econòmica i social que es produirà en el teixit productiu.

Així ho va plantejar el president de l’organització catalana, Javier Faus, en la sessió ‘online’ inaugural de la 36a Reunió del Cercle d’Economia, que va comptar amb la presència de la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, en què va mostrar la seva preocupació pels escenaris a curt i mitjà termini per a l’economia espanyola en termes del PIB, l’atur i l’emergència social.

«Una empresa tancada significa la pèrdua de llocs de treball i més pobresa, sol·licitem més confiança en les empreses», va advertir Faus que va reclamar fugir de les dicotomies que enfronten la salut a l’economia, a la Unió Europea i als estats i a la visió diària amb la de llarg termini per generar aquesta confiança. «El desig d’obrir l’economia com abans millor és legítim, però basat en fets, dades i estratègia i ben comunicat», va dir, abans de demanar al Govern «més claredat» perquè hi ha mesures que, segons el seu parer, «continuen generant confusió».

Per al president del Cercle és necessari elaborar mesures «àgils, sostenibles i mantingudes» a curt termini per donar resposta a aquesta crisi, però entremig s’ha d’apostar per una «veritable» política industrial, entenent la indústria en un sentit ampli, des dels sectors «pioners» fins als tradicionals. «Espanya necessita una estratègia a mitjà i llarg termini, una estratègia de creixement sostenible que elimini desigualtats, precarietat i desequilibris», va proposar.

Faus aposta per incrementar la inversió pública i privada en tres sectors clau: el sistema de salut, tant en l’àmbit públic com en el recolzament d’iniciatives privades que desenvolupen noves tècniques; la indústria verda i la digitalització. Faus també crida les empreses a no només maximitzar el valor per als accionistes «S’ha d’invertir més i millor», va afegir. Espanya, destina a R+D+I l’1,2% del PIB, se situa lluny del 2% de l’OCDE i del 3,1% d’Alemanya, el Japó o Suïssa. «Defensem una política industrial ambiciosa que reverteixi en un país més productiu, element imprescindible per sortir d’aquesta crisi», va afegir.

Notícies relacionades

El president del Cercle des del juliol passat va animar les administracions a ajudar en aquesta tasca cap a una economia més digital i sostenible amb un pacte d’estat «que ha d’incloure el seu necessari finançament». «És l’hora de treballar per un acostament polític més gran, aparcar les diferències i trobar consensos», va advertir en relació amb el moment actual de crispació política. No obstant, Faus va enviar un missatge no només als polítics, sinó també als seus col·legues empresaris, a qui va instar a crear empreses més digitalitzades, més capacitades i amb llocs de treball que no siguin precaris. «El propòsit de les empreses no pot ser només maximitzar el valor per als accionistes», va avisar.

És el moment d’Europa, segons el parer de l’empresari català, «ara o mai» s’ha de posar en marxa una política europea ambiciosa amb una unió «que demostri als ciutadans que aquestes institucions també són seves». Faus, que aposta per evitar l’anomenada Europa de les dues velocitats augmentant la bretxa entre el nord i sud, va voler, no obstant, enviar un missatge d’«optimisme i confiança» davant de la pandèmia: «De les crisis sorgeixen oportunitats», va concloure.