LA RECONSTRUCCIÓ DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

Acord polític sobre el fons de 100.000 milions per recolzar l'ocupació

Els Vint-i-set pacten els detalls del nou instrument que estarà operatiu des de l'1 de juny fins al 31 de desembre del 2022

zentauroepp53385969 file photo  european commission president ursula von der ley200512230309

zentauroepp53385969 file photo european commission president ursula von der ley200512230309 / Johanna Geron

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El nou instrument europeu temporal de recolzament a l’ocupació (SURE), acordat pels líders de la UE el 23 d’abril en el marc d’una triple xarxa de seguretat de mig bilió d’euros per fer front als costos de la pandèmia de la Covid-19, també serà operatiu l’1 de juny. Els 27 ambaixadors permanents de la UE han tancat aquest divendres un «acord polític» que permetrà als Vint-i-set començar a demanar préstecs, sota condicions favorables, per finançar els ertos i mesures similars d’aquí a 15 dies.

Concretament, el nou instrument permetrà als governs europeus demanar ajuda a la UE per finançar els augments sobtats i greus de la despesa pública nacional ocorreguts a partir de l’1 de febrer del 2020 en forma de ertos i altres mesures similars, incloses aquelles destinades als treballadors autònoms i d’altres de relacionades amb la salut. Per proporcionar aquesta ajuda, la Comissió Europea haurà de recaptar els fons en els mercats internacionals de capital. Els préstecs estaran recolzats pel pressupost de la UE i les garanties –25.000 milions en total– que hauran d’aportar els estats membres en funció de la seva renda nacional bruta.

Notícies relacionades

«Més enllà de les implicacions per a la salut pública, el brot també ha causat una gran interrupció econòmica i social. Moltes empreses han de dependre del recolzament públic per preservar llocs de treball. SURE serà una xarxa de seguretat vital per protegir llocs de treball i treballadors, ja que garantirà que els estats membres tinguin els mitjans necessaris per finançar mesures per combatre l’atur i la pèrdua d’ingressos, així com algunes mesures relacionades amb la salut», ha celebrat el ministre de finances croat Zdravko Maric, sobre un dels tres elements de la xarxa d’emergència que també inclou préstecs del Mecanisme Europeu d’Estabilitat a condicions favorables per finançar la despesa sanitària i garanties del Banc Europeu d’Inversions per a les empreses.

El programa SURE, que estarà obert a tots els estats membres tot i que podria beneficiar especialment aquells que s’han vist més afectats, estarà operatiu fins al 31 de desembre del 2022 tot i que la seva vida podria prolongar-se a proposta de la Comissió Europea per períodes addicionals de sis mesos si continuen les pertorbacions econòmiques greus provocades per la pandèmia del coronavirus. Segons ha anunciat el Consell, els governs adoptaran formalment el reglament el pròxim dimarts, 19 de maig.