NOVES REALITATS LABORALS

El 60% de l'ocupació qualificada podria teletreballar, segons el Banc d'Espanya

La institució insta a promoure el treball en remot com a manera de prevenir els contagis

image

image

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Banc d’Espanya considera que hi ha un ampli marge per augmentar el teletreball en la majoria dels llocs de treball, i que es pot arribar fins al 60% en el cas dels feines amb més qualificació.

Segons l’article analític ‘El teletreball a Espanya’, publicat aquest dimarts per l’entitat, el 30,6% dels ocupats podrien teletreballar, almenys ocasionalment, fet que suposa 22,3 punts percentuals més que en l’actualitat.

La majoria dels col·lectius analitzats tindrien marge de millora, però les ocupacions qualificades són les que tenen un major nombre potencial de teletreballadors, fins a arribar al 60%.

Aquests sectors qualificats serien el dels tècnics i professionals científics i intel·lectuals, els directors i gerents, els empleats comptables, els administratius i altres empleats d’oficina.

El 8,4% fins ara

El Banc d’Espanya basa el seu informe en l’Enquesta de Població Activa i assenyala que el percentatge d’ocupats eln 2019 que va treballar ocasionalment des de la seva residència va ascendir al 8,4%, cosa que va representar un creixement de 2,4 punts percentuals des del 2009.

L’entitat afirma que l’emergència sanitària derivada de la Covid-19 ha obligat moltes empreses a adoptar de manera excepcional i precipitada el teletreball, però incideix que més enllà del teletreball com una solució per esmorteir els efectes negatius d’una situació de confinament com l’actual, hi ha estudis que mostren altres característiques vinculades a la productivitat.

«En l’actual fase de desescalada el teletreball hi pot ajudar un retorn progressiu als llocs de treball que faci compatible l’activitat amb el manteniment de la distància de seguretat i limitar la possibilitat de rebrots», assenyala l’informe.

Empreses de més de 50 treballadors

Segons les anàlisis que mostra el Banc d’Espanya, els assalariats amb contracte indefinit serien els que tindrien més marge per augmentar el seu potencial de teletreball, fins i tot en un 31% davant el 5% observat.

Per mida de l’empresa, les superiors als 50 treballadors són les que més podrien augmentar la part de treball remot i entre els sectors d’activitat que tindrien més potencial hi ha les activitats financeres i d’assegurances i de la informació i les comunicacions, que podrien augmentar el teletreball el doble.

També les activitats immobiliàries i les del transport i emmagatzematge o les del subministrament d’energia, on el teletreball és gairebé inexistent, tindrien un potencial de millora molt elevat.

Els majors de 65 anys tindrien un elevat marge de millora en el teletreball, i pràcticament la meitat d’aquest col·lectiu podria passar a treballar de manera no presencial, mentre que els menors de 24 anys podrien incrementar l’ús del teletreball en 20 punts percentuals.

Catalunya, 25 punts de millora

Les comunitats autònomes amb més marge serien; la Comunitat de Madrid, que podria augmentar el teletreball en 28 punts percentuals, el País Basc (26 p) i Catalunya (25 p).

El Banc d’Espanya assenyala que en general els que treballen a distància valoren especialment la flexibilitat, però destaquen com a aspectes negatius certa falta de comunicació amb col·laboradors, la sensació de treballar en solitari i la dificultat per desconnectar de la feina.

Algunes anàlisis han posat de manifest inconvenients com la propensió a patir estrès o depressió, així que advoquen per afavorir el teletreball però no de manera continuada.

Finalment, als països del nord d’Europa ha arrelat més el teletreball, mentre que als del sud i de l’est, aquesta pràctica s’utilitza amb menys freqüència.

Països Baixos i Suècia

Notícies relacionades

El 2018 (últim any per al qual es disposa d’informació homogènia) als Països Baixos i a Suècia més del 30% del total de treballadors van desenvolupar la seva activitat laboral a distància, mentre aquesta modalitat va ser pràcticament inexistent a Xipre, Bulgària i Romania.

Espanya es va situar per sota de la mitjana europea, amb un 7,5%, molt distanciada de països de l’entorn com França (20,8%) i Alemanya (11,6%).