Reobertura del turisme

Un estiu de fronteres i amenaça de quarantenes

Les restriccions a la mobilitat encara en els pròxims mesos assenyalen el turisme interior com a via de fuita

Les segones residències i els càmpings tindran més protagonisme com a destí vacacional

zentauroepp53366874 manga200510164533

zentauroepp53366874 manga200510164533 / Marcial Guillen

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest serà un estiu de fronteres tancades, amenaça de quarantenes i obstacles per a viatges lluny de casa. Mentre bars i restaurants clamen contra les limitacions d’aforament, les agències de viatge proposen ajuts per potenciar el turisme interior davant del tancament de fronteres. Serà un estiu de restriccions i amenaça de contagi, per la qual cosa s’anuncia turisme de proximitat i canyes al bar amb perímetre de seguretat i amb pantalles de metacrilat. 

El Govern encara no compta amb una data per a l’obertura de fronteres, una qüestió que es debat aquesta setmana a escala europea. Sense turistes estrangers, la caiguda del sector turístic espanyol està assegurat aquest estiu, el juliol i l’agost del 2019 van arribar a Espanya 10 milions de turistes. Potser tornen les ‘oscuras golondrinas’ però als turistes estrangers no se’ls espera.

Per al president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel, el sector turístic s’enfronta a una veritable «reconversió», al més pur estil de la mineria. Les propostes de solucions són més aviat pedaços possibles davant d’una situació d’incertesa completa. A Alemanya s’ha abaixat l’IVA dels establiments, però el sector a Espanya té una dimensió tan gran que es dubta que una cosa així sigui possible aquí. El que sí que s’ha aconseguit és prolongar els ertos fins al 30 de juny, una de les seves principals reclamacions. «Els ertos tenen un cost elevat per a l’Estat, però els tancaments d’empreses podrien duplicar-se si no es mantenen», va explicar Yzuel.

Aquest dilluns podran obrir els hotels i les terrasses en aquells territoris en fase 1 de la desescalada amb estrictes mesures de seguretat. Són els primers passos del sector cap a la nova normalitat, però quan i com obriran les piscines o les discoteques nocturnes. L’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola ha elaborat 21 guies que estableixen les normes bàsiques que regiran la reobertura de cada subsector de la cadena turística.

En el cas dels hotels, per exemple, l’usuari es trobarà alfombres desinfectants i no podrà compartir ascensor sense mascareta, si no és amb altres membres de la seva família. A les zones comunes, com el gimnàs, regirà la distància de dos metres si s’imparteixen classes i, si no és possible, l’hotel podrà facilitar taules personalitzades als clients per realitzar en altres zones. Als museus no hi haurà fullets a l’abast del visitant, s’haurà de seguir un itinerari i s’establiran marcadors a terra, com en els supermercats. A més, tampoc es podrà deixar l’abric al guarda-roba, només la motxilla i el paraigua, però dins d’una bossa de plàstic que facilitarà el centre.

Turisme nacional

L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), principal patronal del sector a Espanya amb més de 500 agències associades, ha instat el Govern a potenciar la promoció del turisme interior «per poder salvar alguna cosa de la temporada d’estiu i el període posterior fins a finals d’any». Han proposat que es prioritzi la contractació a través d’agències de viatge de paquets turístics, especialment els dirigits als col·lectius que més han participat en la lluita contra el coronavirus, com el personal sanitari. La lluita per ajuts serà important, com la quantia per repartir, que, segons el Govern, serà de l’ordre del 25% del total d’ajuts europeus contra el coronavirus. 

Viatges més cars

Les vacances amenacen de ser un producte de luxe si es confirma que els avions han de limitar el nombre de passatgers. La patronal internacional IATA ha anunciat que l’eliminació del seient intermedi podria augmentar les tarifes prop d’un 50%. Fins i tot la cotització dels destins canviarà en funció de la seva capacitat d’assegurar menys possibilitats de contagi. Com als anys 70, l’avió serà cosa de rics i les vacances, el període d’estar en família més que alimentar aventures en paradisos exòtics. 

Segona residència

Notícies relacionades

Tot i que els experts immobiliaris assegurin que les segones residències retallaran els seus preus de venda, el cert és que mai seran més utilitzades que en els pròxims mesos. Seran el refugi d’aquells afortunats amb més d’una llar. També els amants de la caravana o la tenda de campanya tindran una oportunitat única d’accedir a vacances amb més garanties d’asèpsia individual, tot i que als càmpings també han de revisar la distància social i la neteja dels espais comuns.

L’única esperança és que aquells afortunats amb feina o els que han incrementat el seu patrimoni durant la crisi, sigui per més estalvi o activitat econòmica beneficiada pel confinament, gastin més de l’habitual en proximitat. El consum interior serà el bot salvavides per a una economia espanyola tocada en un dels seus pilars fonamentals, el sector turístic.