Perfils de l'ocupació i de l'atur

«Estàvem amb por perquè vèiem que la prestació no arribava fins al juny»

Cintia Pérez, dependenta en una botiga de joguines, acaba de cobrar la prestació per l'erto que la seva empresa va emprendre al març

zentauroepp53321599 eco paro200505134017

zentauroepp53321599 eco paro200505134017

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Cintia Pérez (28 anys) aprofita al màxim la setmana jugant amb el seu fill i esperant que els seus caps els donin informació sobre com es planteja, la pròxima setmana, l’obertura de la cadena de botigues de joguines-llibreries infantils en la qual treballa a Sevilla. Treballa a mitja jornada i explica que no va ser fins aquest dilluns quan va cobrar la prestació per l’erto que va emprendre la seva empresa. Gairebé vuit setmanes després d’haver deixat de treballar per l’estat d’alarma. «Mes i mig sense ingressos és molt temps, perquè són moltes despeses», lamenta.

En el seu cas, diu, és de les afortunades. El seu marit es dedica al sector de l’alimentació «i no ha deixat de treballar en tot aquest temps». El mateix passa amb la seva germana, auxiliar d’infermeria en una residència de gent gran, o la seva mare, que ha pogut teletreballar. «Soc conscient que en el SEPE han estat desbordats, ho entenc, però ho haurien pogut gestionar d’una altra manera, contractant més gent per tramitar-los, perquè l’erto de la meva empresa el van aprovar el 26 d’abril, i estàvem amb por, perquè em veia ja que la prestació no arribava fins al juny».

Notícies relacionades

La Cintia posa l’accent en companyes que han partit en desavantatge, com aquelles que viuen soles o les parelles que estan tots dos inclosos en un erto, i que han hagut de rebre ajuda familiar, d’amics, o demanar per menjar». «És que són moltes despeses, el lloguer, el cotxe, les lletres que tingui cada un, i d’acord que a nosaltres ens han donat facilitats per pagar el lloguer, però són moratòries», raona, «te’l posposen i al final has de pagar-lo, no te’l regalen, i cal recórrer a la família, perquè passa el mateix amb la llum i l’aigua».

«La veritat és que no m’imaginava aquesta situació, sembla una pel·lícula de por», reconeix la noia, que diu que aquest any toca estalviar i no tindran la setmana de vacances que acostumaven a disfrutar al juliol. «Em fa pena pel petit, perquè és el primer any que les anava a disfrutar, però no sabem com es plantegen les coses, i també per la qüestió econòmica, així que ho deixem per a un altre any». No obstant, es mostra optimista, perquè pensa que aquest serà l’escenari de moltes famílies, cosa que beneficiaria el seu sector. «Tinc l’esperança que es facin més vendes de llibres i jocs; al ser un estiu atípic, la gent serà més a casa i emprarà aquests productes per entretenir els nens», vaticina.