INDICADORS

El PIB d'Espanya pateix la caiguda trimestral més gran des de 1970

La caiguda va ser del 5,2% en el primer trimestre pels efectes del confinament pel coronavirus

desplome-historico / periodico

2
Es llegeix en minuts

L’economia espanyola va acusar l’impacte de la crisi del coronavirus i va retrocedir el 5,2% en el primer trimestre, la caiguda trimestral més gran registrada en la sèrie històrica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que va començar l’estadística el 1970. Fins ara, la caiguda trimestral més gran del PIB era la del primer trimestre del 2009 (-2,6%).

En els tres trimestres precedents (segon, tercer i quart trimestre de 2019), l’economia espanyola estava creixent a taxes del 0,4%. El retrocés del 5,2% registrat en el primer trimestre supera les estimacions que havia realitzat el Banc d’Espanya, que havia previst una caiguda del 4,7%, això sí, amb «moltes dosis de cautela», ja que aquest càlcul es basava a suposar una proporció determinada de descens d’activitat en algunes branques.

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre es va contreure un 4,1%, davant el repunt de l’1,8% del trimestre anterior. En aquest cas, no s’ha superat el retrocés més gran comptabilitzat fins ara, el del segon trimestre del 2009, quan l’economia espanyola es va contreure un 4,4% interanual.

La contribució de la demanda nacional a la variació interanual del PIB és de -4,3 punts, 5,6 punts inferior a la del quart trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, tres dècimes inferior a la del trimestre passat.

Notícies relacionades

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d’hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, disminueixen un 1,9% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació és 2,8 punts inferior a la del quart trimestre i s’explica, segons l’INE, per l’efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet (-3,1%).

L’ocupació de l’economia, en termes d’hores treballades, registra una variació del -5,0% respecte del trimestre anterior. Aquesta taxa és de menor magnitud la dels llocs de treball equivalents a temps complet (del -1,9%, el que suposa 2,8 punts menys que en el quart trimestre) a causa de la reducció que s’observa en la jornades mitjanes a temps complet (-3,1%). En termes interanuals, les hores treballades decreixen un -4,2%, taxa 5,6 punts inferior a la del quart trimestre del 2019. Per la seva banda, els posats equivalents a temps complet presenten una variació del -0,6%, 2,6 punts menys que en el quart trimestre, el que suposa un descens de 102.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La variació interanual del cost laboral unitari se situa aquest trimestre en el 5,8%. 

Temes:

PIB