MESURES EN CRISI

Brussel·les insta els banquers a retallar les bonificacions

La Comissió Europea demana a la banca que sigui solidària amb els afectats per la pandèmia del coronavirus

undefined53247558 barcelona 27 04 2020  barcelona  primer lunes en el que pued200428151704

undefined53247558 barcelona 27 04 2020 barcelona primer lunes en el que pued200428151704 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha instat aquest dimarts a retallar les retribucions variables que perceben els banquers en el context de la crisi provocada pel Covid-19 com a mesura per reforçar la capacitat de préstec de les entitats financeres i també com a mostra de «solidaritat» cap a les persones afectades per la pandèmia.

Brussel·les ha publicat un document en què anima els bancs europeus a utilitzar tota la flexibilitat que permeten les regles de supervisió bancària vigents i recull una sèrie de recomanacions sobre el «paper i la responsabilitat» dels bancs en la situació actual de crisi.

En concret, convida les entitats financeres a «adoptar un enfocament conservador» respecte al pagament de retribucions variables als directius. «En el context actual és de gran importància que tots els recursos disponibles, inclosos els que es dediquen a bonificació, es mobilitzin per reforçar la solidesa dels bancs i la seva capacitat de préstec i així donar suport en última instància als clients», apunta el document.

A més, l’Executiu comunitari afegeix que «moderar» les bonificacions que paguen als directius en el context de la pandèmia «és també una manera d’expressar solidaritat amb els afectats pel brot de Covid-19».

Elogis a la suspensió de dividends

En la mateixa línia, el text remarca que el «creixent nombre» d’entitats financeres que han anunciat la suspensió del pagament de dividends és «encomiable» i una cosa que han de copiar tots els bancs de la Unió Europea. «El sector estarà enviant així un senyal ferm que està compromès a complir la seva part en la gestió de l’emergència», remarquen les autoritats europees.

Aquestes recomanacions formen part d’un document amb què Brussel·les pretén animar les entitats financeres a expandir el crèdit a empreses i llars. Amb aquest objectiu, exposa tota la flexibilitat que posen les regles tant internacionals com europees a disposició de la banca en termes, per exemple, de càlcul de provisions o classificació de préstecs dubtosos (NPL).

A més, l’Executiu comunitari ha plantejat una sèrie de canvis legislatius temporals amb què pretén alliberar capital als bancs per valor de 30.000 milions per recolzar un increment dels préstecs de fins a 450.000 milions a tot el bloc.

Oferir finançament

«El sector bancari pot ajudar molt. Estem proposant canvis legislatius específics perquè els bancs puguin mantenir oberta l’aixeta de la liquiditat i que les llars i les companyies obtinguin el finançament que necessiten», ha resumit el vicepresident econòmic de la Comissió Europea responsable de serveis financers, Valdis Dombrovskis.

En primer lloc, i per evitar que l’aplicació de la Norma Internacional d’Instruments Financers 9 (IFRS 9, per les sigles en anglès) provoqui un «increment sobtat» de les provisions bancàries que condueixi a una erosió del seu capital, Brussel·les proposa estendre dos anys les disposicions transitòries del reglament sobre requisits de capital, en línia amb l’acord assolit en el Comitè de Basilea.

Això permetrà a les entitats financeres tornar al seu capital regulatori qualsevol augment de les pèrdues de crèdit esperades que reconeguin el 2020 i 2021. No obstant, només es podran imputar les pèrdues assumides des de l’1 de gener d’aquest any.

Respecte a la ràtio de palanquejament mínim obligatori per a tots els bancs, les autoritats comunitàries proposen activar la clàusula que exclou del seu càlcul les reserves que les entitats tenen dipositades en bancs centrals. També plantegen retardar un any, fins a l’1 de gener del 2023, la data en la qual els bancs qualificats com a sistèmics han de comptar amb un coixí addicional sobre aquesta ràtio de palanquejament.

Avançar noves normes

D’altra banda, Brussel·les aposta per estendre temporalment el tracte preferencial que tenen els préstecs dubtosos (NPL) que estan garantits per agències públiques de crèdits a l’exportació.

Notícies relacionades

Finalment, l’Executiu comunitari proposa avançar l’entrada en vigor d’algunes de les noves normes bancàries adoptades fa un any. Entre aquestes, la que farà que els bancs no hagin de restar del seu capital regulatori els actius de ‘software’ o el tracte prudencial favorable contemplat per a préstecs a pensionistes o treballadors amb contractes fixos que estiguin avalats amb la seva pensió o salari, respectivament.

Totes aquestes mesures, no obstant, han de ser debatudes i acordades pel Parlament Europeu i els estats membres abans que puguin entrar en vigor.