Damietta torna

Naturgy reactiva la seva batalla legal a Egipte

L'acord entre Naturgy i ENI s'extingeix davant de la impossibilitat de complir els terminis pel Covid-19

fcasals44007187 economia  el presidente ejecutivo de naturgy  francisco reyn180627134525

fcasals44007187 economia el presidente ejecutivo de naturgy francisco reyn180627134525 / Maximo Garcia de la Paz

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Naturgy no deixa Egipte, encara. La batalla legal per Damietta es reactiva després que el coronavirus hagi invalidat el pacte assolit fa poc més d’un mes amb l’empresa italiana Eni per desfer-se de la planta de Damietta.

A finals de febrer, l’energètica arribava a un acord amb Eni per desfer-se de la planta de liqüefacció de Damietta, que està sense funcionament des del 2012, per 550 milions d’euros en efectiu i la majoria d’actius fora d’Egipte, excloent-ne les activitats comercials d’Unió Fenosa Gas a Espanya. Però l’acord estava subjecte «a certes condicions i dates» que el Covid-19ha fet saltar pels aires, entre altres coses, perquè no es pot reactivar la planta.

Segons ha comunicat l’energètica a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el final d’aquest acord no tindrà «cap impacte en la seva política de remuneració a l’accionista ni en la seva posició de liquiditat, que s’ha reforçat des de principis d’aquest any».

Vuit anys

Notícies relacionades

L’any 2005, Naturgy va inaugurar el seu projecte més important a l’exterior fins aquell moment, una instal·lació de liqüefacció en la localitat egípcia de Damietta participada en un 80% per la catalana i Eni (UFG) i en un 20% per les firmes egípcies de gas i petroli, EGAS i EGPC. Però l’any 2012 va aturar el seu funcionament perquè l’empresa pública egípcia va deixar de subministrar gas al·legant un suposat estat d’excepció derivat de la Primavera Àrab.

Llavors Naturgy va emprendre una batalla legal en diversos fronts, entre ells, una demanda contra EGAS davant del Tribunal del Caire i una altra contra Egipte davant del Ciadi perquè la seva empresa pública no va abonar els preceptes acordats entre les dues parts. En els dos casos, la sentència va ser favorable a la companyia espanyola. El tribunal internacional va obligar Egipte a pagar 1.500 milions a Naturgy «per un tracte injust» l’agost del 2018 que segueix en execució.