Els sindicats demanen a Sánchez un canvi de model productiu

Plantegen utilitzar els fons de la Unió Europea per dur a terme una transformació industrial

Reafirmen la necessitat de prolongar els ertos durant el desconfinament i la creació del mínim vital

zentauroepp53208671 s nchez i calvi o  reunits amb els agents socials aquest 23 200423124549

zentauroepp53208671 s nchez i calvi o reunits amb els agents socials aquest 23 200423124549 / La Moncloa

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Els sindicats d’UGT i CCOO han demanat al president del Govern el canvi de model productiu del país, i en aquest sentit, utilitzar els recursos que provinguin de la UE per finançar aquest canvi. També plantegen «dotar les empreses d’instruments que facin des del punt de vista de la investigació i el coneixement que produïm amb més valor afegit», ha assenyalat el líder d’UGT, José María Álvarez. També Unai Sordo, secretari general de CCOO, ha expressat la necessitat de plantejar els termes de la reconstrucció econòmica del país. «I per a ells fan falta mesures d’impuls sectorial i palanques d’inversió públiques per canviar el model productiu». 

Els sindicats han sol·licitat, així mateix, la posada en marxa d’un mínim vital al més aviat possible en aquesta reunió mantinguda aquest dijous per establir les bases de la recuperació després de la crisi del coronavirus, en la qual també han participat les patronals CEOE i Cepyme

«Volem un acord que s’estengui a la Unió Europea», ha comentat Álvarez, i que aquesta es converteixi en un espai econòmic i social que doni respostes a les necessitats d’Espanya, però també d’altres països de la UE. «Demanem una aliança amb Itàlia, amb França i Portugal», ha dit el líder ugetista, després de la reunió. 

Els sindicats han plantejat analitzar la situació que ha provocat que a les residències de gent gran d’Espanya s’hagi produït una situació com la que ha ocorregut durant aquesta pandèmia. «Volem una auditoria que doni llum i acabi amb aquestes interpretacions que s’estan fent, ha comentat Álvarez. «Ens hem de plantejar si teníem les ràtios de personal necessaris» –ha dit Sordo– en els serveis sanitaris i sociosanitaris del país.

Els sindicats, a més, han plantejat que és imprescindible continuar amb els ertos per dur a terme el procés de desescalada del confinament. «Mantenir les empreses i mantenir els llocs de treball», ha dit Álvarez.  

Treball imprescindible

Per a l’Executiu el treball amb els agents socials és «imprescindible» –segons ha afirmat la ministra portaveu, María Jesús Montero, per a la reconstrucció del teixit productiu i perquè cap persona vulnerable en aquesta crisi es quedi sense protecció. La ministra va insistir que «no hi ha hagut cap transformació important i de pes que no hagi anat de la mà de sindicats i patronal».

«La seva participació és necessària, obligada i realment pot enriquir part de la reconstrucció social i econòmica», va deixar clar, després d’apuntar que sense ells, «serà impossible» establir les bases per a una autèntica recuperació. De fet, va remarcar que per al Govern és «imprescindible» començar la tasca en el marc del diàleg social «al més aviat possible». Les organitzacions fa setmanes que treballen ja en el marc del diàleg social per establir les bases de la desescalada.

Notícies relacionades

En l’àmbit bipartit, amb la patronal, les dues organitzacions sindicals han posat en relleu durant les últimes setmanes com és de necessari que es creïn nous instruments que permetin que, quan s’acabi aquesta situació, es pugui recuperar la normalitat.

Així, tant CCOO com UGT, veuen «molt important» que es pugui acordar la renovació de l’acord que es va aconseguir al principi d’aquesta crisi sanitària amb la patronal i que permetrà habilitar nous instruments per protegir els treballadors i permetre que les empreses puguin superar aquesta hibernació mantenint el teixit productiu espanyol.

Temes:

CEOE UGT CCOO Govern