Els futurs del West Texas es desplomen per sota dels 2 dòlars el barril

La caiguda de la demanda i les dificultats per emmagatzemar els excedents de cru precipiten la caiguda dels preus

El preu d'un barril és tan baix que és el mateix que avui es paga per un bitllet del metro de la ciutat de Nova York

cae el precio del petrolio en eeuu / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Amb el preu d’un bitllet de metro a Nova York es pot comprar un barril de petroli nord-americà. Aquest és l’escenari desolador amb què han topat aquest dilluns els productors de cru, enfrontats a una desfeta insòlita en la història recent. El preu a futur del barril West Texas Intermediate (WTI), de referència per al mercat nord-americà, ha perdut pràcticament el 100% del seu valor per caure per sota dels dos dòlars. De moment, s’ha arribat a cotitzar en negatiu al parquet de Chicago, tot un senyal de la monumental crisi a què s’enfronta el sector per la caiguda de la demanda generada pel nou coronavirus i l’excés d’oferta global. El desencadenant per a aquesta caiguda tan sobtada i pronunciada són les dificultats per emmagatzemar els excedents del petroli que han inundat el mercat.   

Notícies relacionades

Poc abans del tancament de la sessió, els contractes del maig, que es tanquen dimarts, s’acostaven a 1,21 dòlars, el preu més baix des que es va posar en marxa el mercat de futurs el 1983, segons ‘The Wall Street Journal’. Una mica millor era la situació per al petroli que havia de ser entregat al juny, en què el barril es pagava entorn dels 22 dòlars. A tall de referència, abans que esclatés la crisi del Covid-19, el WTI costava entorn dels 60 dòlars. L’enfonsament és menys accentuat entorn del Brent, el barril de referència a Europa, i arriba tot just una setmana després que Donald Trump convencés Rússia  i l’Aràbia Saudita per acabar amb la seva guerra de preus, un acord que va servir perquè l’OPEC  i el Grup dels Vint es comprometessin a reduir l’oferta global amb una retallada de 15 milions de barrils diaris. 

La caiguda d’aquest dilluns està cridada a agreujar els problemes del sector als EUA, que s’han vist obligats a reduir-ne dràsticament l’explotació. El nombre de pous actius al país va caure un terç el mes passat, per situar-se en la xifra més baixa des del 2015.