Efecte econòmic de la pandèmia

El Banc d'Espanya espera una caiguda del PIB d'entre el 6,6% i el 13,6%

El supervisor preveu un descens del PIB «sense precedents» el 2020 i una recuperació ràpida el 2021

zentauroepp53176217 madrid  20 04 20  una persona con mascarilla pasa cerca de l200420154642

zentauroepp53176217 madrid 20 04 20 una persona con mascarilla pasa cerca de l200420154642 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Els efectes econòmics de la pandèmia del coronavirus apunten a retrocessos del producte interior brut (PIB) espanyol el 2020 «sense precedents» en la història recent espanyola, segons posa de manifest el Banc d’Espanya al seu butlletí econòmic publicat aquest dilluns sota el títol, ‘Escenaris macroeconòmics de referència per a l’economia espanyola després del Covid-19’.  El supervisor financer realitza un exercici de previsió basat en tres escenaris diferents, en què utilitza dues metodologies, la segona de les quals inclou els efectes de les mesures polítiques aplicades per pal·liar la crisi

El resultat és una caiguda molt significativa del PIB el 2020, amb la primera anàlisi basada en l’evolució de l’oferta, que aniria del 6,6% en l’escenari més favorable, en què el confinament s’estén durant vuit setmanes, a un de menys favorable, en què s’allarga a 12 setmanes i els efectes sobre el creixement del qual seria del 13,6% el 2020. Al mig hi ha un tercer escenari de vuit setmanes, en què es registraria un descens del PIB del 8,7%.

Sens dubte, l’evolució de l’economia espanyola com a conseqüència de la pandèmia no té referents pròxims en el temps. La repercussió és més gran que la de la crisi financera va tenir el 2008. No obstant, el Banc d’Espanya considera que l’efecte negatiu tindrà un horitzó temporal curt. «Si bé la seva magnitud és molt sensible als supòsits de partida, sobre la seva versemblança hi ha molta incertesa. Una vegada superada la fase més aguda de crisi a curt termini, l’activitat començarà a recuperar-se a un ritme que en tot cas dependrà de la percepció del risc sanitari en els pròxims mesos i de la capacitat de reactivació de la part del teixit productiu més danyada per l’actual aturada de l’activitat», assenyala.

Segona metodologia

El Banc d’Espanya, utilitza dues metodologies d’anàlisi per poder contemplar una perspectiva de la situació més completa i les expectatives de recuperació. El segon enfocament, basat en la realització de simulacions de diferents escenaris amb el model trimestral del Banc d’Espanya (MTBE), utilitzat habitualment per a la realització de les projeccions macroeconòmiques, permet afrontar una visió més detallada, ja que incorpora en l’anàlisi les valoracions alternatives de l’impacte esperat de les actuacions de política econòmica posades en marxa per contrarestar els efectes de les mesures de contenció de l’epidèmia. Segons aquesta segona visió, els escenaris serien lleugerament diferents, però també negatius.

En el primer cas, en què s’aconseguiria evitar una pèrdua duradora de l’ocupació, per les mesures aplicades, la caiguda seria igualment del 6,8% el 2020 i la recuperació del 5,5% el 2021. En el segon escenari, en què un bon nombre d’empreses no aconsegueixen evitar que els problemes de liquiditat es transformin en problemes de solvència, la caiguda del PIB seria del 9,5% i la recuperació del 6,1%. En el tercer cas, en què una certa proporció d’empreses (més alta que en l’escenari 2) no aconsegueixen evitar que les dificultats de liquiditat es transformin en problemes de solvència, la caiguda arribaria fins al 12,4% del PIB, tot i que la recuperació posterior se situa en el 8,5%.

Recuperació significativa

De cara al 2021, es pot esperar que l’economia espanyola recuperi una part significativa, però no completa, del flux d’activitat i ocupació que s’esperava abans de la pandèmia. L’informe remarca «la naturalesa provisional d’aquests càlculs», que hauran de ser revisats en els pròxims mesos.

Es destaca que la profunditat de la crisi econòmica dependrà de factors com la durada del confinament, les característiques de la transició cap a la normalitat i l’èxit de les polítiques econòmiques a limitar la persistència dels

Notícies relacionades

efectes sobre l’activitat i l’ocupació. En tot cas, significa que s’espera un repunt des de la segona meitat de l’any, que donarà peu a una recuperació notable el 2021. 

Els escenaris contemplats per al 2020 parteixen que es produeixi una normalització de l’activitat de forma immediata després del confinament de vuit setmanes, en el primer dels casos, que la normalitat no s’assoleixi fins al quart trimestre o que es produeixi una normalitat incompleta a final d’any, particularment en les branques d’activitat lligades a l’hostaleria i el lleure.