POLÍTICA SOCIAL

La renda mínima beneficiarà tres milions de persones, segons el Govern central

Iglesias i Escrivá reconeixen que encara hi ha serrells pendents de la nova mesura

El Govern central aprovarà al maig l'ingrés per a les famílies més vulnerables

renta-mnima / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’ingrés mínim vital que està forjant a batzegades el Govern central està pendent encara d’alguns «serrells» que impediran que la presentació de la mesura tingui lloc aquest dijous. A diferència del que el seu departament va anunciar dimecres, el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, reconeix ara que encara queden reunions per «acabar de definir tots els detalls» de la renda, una cosa en què ha coincidit, aquesta vegada sí, amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. De moment, l’Executiu ha avançat que el nou ingrés podria beneficiar tres milions de persones i un milió de llars a tot Espanya.

En una entrevista a la cadena SER, Escrivá ha reconegut també «serrells pendents» derivats de la precisió necessària per determinar qui seran els beneficiats i quin serà el cost per als comptes públics. Malgrat l’anunci de la vicepresidència segona que aquest dijous hi hauria una roda de premsa, el Govern central veu necessari encara «apreuar el nombre de llars que es beneficiarien de la mesura», per a la qual cosa cal creuar dades amb l’Agència Tributària.

Així doncs, Escrivá ha guanyat el primer pols a Iglesias, que propugnava l’aprovació immediata d’un «ingrés pont» d’uns 500 euros fins que es pogués crear la renda permanent, una cosa que el ministre de Seguretat Social rebutjava de ple. Segons fonts de l’Executiu, el president Pedro Sánchez tampoc era partidari d’abordar ara un ingrés pont i va oferir al líder d’Unides Podem sumar esforços amb Escrivá i enriquir el projecte que hi ha sobre la taula. A canvi, segons aquestes mateixes fonts, Iglesias ha aconseguit que la mesura s’agiliti i vegi la llum al maig.

Segons Escrivá, del milió de llars beneficiades per l’ingrés, la meitat tindran menors i el 10% seran monoparentals. El ministre va eludir polemitzar amb Unides Podem, però sí que va dir, a tall d’encàrrec al seu soci de l’Executiu, haver-se «assabentat pels mitjans que tenia una roda de premsa» per presentar la renda mínima. «Hi ha consens en la necessitat de mesures», ha reconegut Escrivá, que assegura que «no se sent pressionat», ja que el més important és dotar la futura norma de la «precisió» necessària perquè els seus efectes arribin als que realment necessiten una renda mínima de subsistència.

Efectes de la mesura

Sobre els efectes macroeconòmics d’una renda mínima universal, Escrivá reconeix que suposarà una òbvia pujada del deute públic que es finançarà amb emissions als mercats, tot i que l’objectiu global és que el camí del control del dèficit es mantingui després de la situació d’urgència que suposa el coronavirus. 

Sobre les previsions de la crisi en l’ocupació, Escrivá va reconèixer que és possible que quatre milions de treballadors es vegin afectats per expedients de regulació d’ocupació, tot i que va destacar que la destrucció d’ocupació s’ha «estabilitzat» en uns 900.000 llocs de treball. Escrivá ha assegurat que la Seguretat Social, en la part que li correspon, la d’exoneració de cotitzacions, està resolent uns 200.000 expedients de regulació temporal d’ocupació al dia, de manera que la xifra actual de procediments resolts s’acosta als 2,2 milions. El desescalament del confinament serà, segons Escrivá, variable tant per sectors d’activitat com per àrees geogràfiques. 

Segons un comunicat del departament que dirigeix Pablo Iglesias, el vicepresident segon i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions havien de presentar aquest dijous l’ingrés mínim vital. Es produeixi o no aquest anunci avui mateix, el Govern confirma que el Consell de Ministres aprovarà la mesura en poques setmanes.

Compromís 

Notícies relacionades

En concret, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, han pactat posar en marxa ja el mes de maig aquest ingrés mínim vital. Iglesias i Sánchez van parlar aquest dimarts a la tarda de la mesura i els temps, i van arribar a l’acord que aquesta ajuda comenci a funcionar des del mes de maig, com demanava el vicepresident. 

Fa setmanes que Unides Podem pressiona perquè s’aprovi al més aviat possible aquesta prestació, almenys una modalitat «pont», fins que estigués llest l’ingrés mínim vital definitiu. No obstant, fins ara havia topat amb les reticències d’alguns sectors del Govern, que preferien madurar més la iniciativa i preparar-la per als pròxims «mesos», tal com va assenyalar aquest mateix dimarts la ministra d’Hisenda i Portaveu, María Jesús Montero. Finalment, Iglesias i Sánchez han acordat que comenci a funcionar al maig.