Entre veïns

Energia compartida en comunitat

Les comunitats de veïns se sumen a l'autoconsum amb comptagotes

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El 66% dels espanyols viuen en un edifici, segons l’Eurostat. És a dir, no poden instal·lar panells solars al seu propi terreny, però això no és obstacle perquè no puguin autoconsumir. Un bon exemple són els 48 veïns d’un edifici del carrer Alemania de Logronyo, que han decidit instal·lar plaques solars per pagar les seves factures.

«S’ha fet una instal·lació per als tres contractes de llum que comparteixen, però s’ha deixat oberta la possibilitat que puguin distribuir l’energia entre veïns (autoconsumir de forma compartida a les seves vivendes)», explica el director d’Ecotelia, Jorge García, empresa encarregada d’instal·lar les plaques. En total, 10 quilowatts pels quals han invertit 16.500 euros. L’estalvi anual serà de 1.900 euros, segons el fabricant Solarwatt.

Aquesta instal·lació d’Ecotelia  no és aïllada, tenen quatre instal·lacions més en marxa –dues a La Rioja i dues a Madrid–, parades pel coronavirus fins que passi, i n’hi ha altres exemples, com la instal·lació d’Ecooo en un edifici del barri madrileny de Lavapiés o en un projecte de ‘cohousing’ d’Entrepatios. La pionera va ser Holaluz, en una vivenda del municipi de Rubí a Barcelona. Però l’autoconsum compartit no està molt estès.

Notícies relacionades

El sector coincideix en la dificultat social de posar tota una comunitat de veïns d’acord i en la tècnica que la compensació d’excedents –abocar l’energia que sobra a la xarxa a canvi d’un descompte a la factura– encara no és una realitat en l’autoconsum compartit, malgrat que sí que ho és en l’individual.

Divendres passat, l’Aliança per l’Autoconsum, que integra més de 10 associacions, va enviar una carta al director general de l’Institut per a la Diversificació i estalvi de l’Energia (IDAE), Joan Groizard, per reunir-se amb ell a fi d’aclarir els coeficients de repartiment a les comunitats de propietaris i altres dubtes.