efectes de l'epidèmia

La construcció catalana continuarà aturada després de Setmana Santa

El sector deixarà de facturar 1.600 milions d'euros per cada mes que les obres estiguin sense activitat

zentauroepp51289901 tunels glories191209104953

zentauroepp51289901 tunels glories191209104953 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

La construcció catalana deixarà de facturar uns 1.600 milions cada mes que estigui aturada a causa de la crisi provocada pel coronavirus, per la qual cosa el sector urgeix a les administracions prendre mesures per assegurar l’activitat de les empreses i facilitar la represa de les obres. Les obres continuaran parades després de Setmana Santa, segons ha explicat el president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, que és partidari que les obres continuïn aturades fins que la pandèmia del coronavirus estigui més controlada, ja que si les mesures de desconfinament es prenen amb precipitació hi pot haver un rebrot del virus i empitjorar la situació.

Per això, el 19 de març ja va demanar a les administracions públiques que suspenguessin totes les obres que no fossin d’emergència o estiguessin vinculades a alguna activitat essencial per evitar el contagi i garantir la seguretat i la salut dels treballadors.

Les obres de l’Estat es van paralitzar el dia 30 de març i abans ja ho havien fet les de la Generalitat i les de l’Ajuntament de Barcelona, el que fa que entre el 80% i el 85 % de la construcció a Catalunya estigui aturada i només funcionin les obres de manteniment essencials o les relacionades amb sectors claus com el sanitari.

Les obres continuaran aturades

Llansó entén que després de Setmana Santa la construcció continuarà aturada, tret que arribi una «ordre clara» que els constructors han de tornar a l’activitat.

El president dels contractistes adverteix que, amb aquesta crisi, algunes empreses es quedaran pel camí i que les més petites tenen tresoreria per a poques setmanes, tot i que creu que la gran majoria de les constructores catalanes podran aguantar un parell de mesos aturades, sempre que «no es trenquin les cadenes de pagaments».

Ja va passar en la crisi de 2008 i també en la posterior als Jocs Olímpics de Barcelona, quan, després del gran impuls de la construcció per tenir-ho tot a punt per a la cita olímpica, el sector va quedar pràcticament paralitzat.

Per això els contractistes catalans han demanat que les administracions escurcin el termini dels pagaments, com ja ha fet l’Ajuntament de Barcelona, que ha anunciat que va avançar el pagament als seus proveïdors a 20 dies. «No ens regalen res», ha dit Llansó, que ha afegit que només volen que els paguin una mica abans i no amb tant retard perquè els empresaris puguin pagar els seus treballadors i proveïdors i intentar que no es trenqui la cadena de pagaments.

Posar en marxa licitacions

Llansó considera indispensable que les administracions estiguin preparades perquè tot el que no s’hagi pogut licitar ara s’engegui al més aviat possible una vegada passada la pandèmia i que no paralitzin els treballs previs necessaris a l’inici de les obres. Així, ha posat com a exemple l’administració catalana, «que no ha suspès la preparació de projectes amb les enginyeries amb què treballa».

La urgència no només serà reactivar l’activitat constructora com més aviat millor, sinó també licitar nous projectes per garantir l’estabilitat de les empreses.

Notícies relacionades

Els contractistes també han reclamat una tramitació àgil i eficient dels ertos a causa de força major i una moratòria en el pagament d’impostos durant un termini de sis mesos i, posteriorment, permetre’n el pagament fraccionat en funció de les circumstàncies, a fi d’evitar el col·lapse de les empreses i que aquestes tinguin la liquiditat necessària.

En la construcció catalana, que representa aproximadament un 20% del PIB, treballen unes 250.000 persones de manera directa i 25.000 més de manera indirecta.