Crisi del coronavirus

El permís retribuït de Setmana Santa no frena la cascada d'ertos

Les pimes catalanes han deixat de produir en tres setmanes uns 33.000 milions d'euros i la caiguda del PIB a tot Espanya pot ser de fins al 9%

A Catalunya, un de cada sis afectats per un expedient treballa en l'hostaleria o la restauració

zentauroepp22916648 barcelona 02 7 2013 el paro ha bajado por el contrato de tra180726115346

zentauroepp22916648 barcelona 02 7 2013 el paro ha bajado por el contrato de tra180726115346

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En circumstàncies normals la Setmana Santa és sinònim de l’arrencada de la temporada turística i amb aquesta de l’activació d’un dels principals generadors de riquesa i ocupació de l’economia espanyola: el turisme. El 2020 aquestes festivitats arriben en plena pandèmia, amb una cascada d’ertos que no s’atura i unes estimacions que auguren una caiguda de fins al 9% del PIB per a l’exercici. A punt d’acabar-se els 15 dies de permís retribuït recuperable decretat pel Govern per als sectors que encara no haguessin tancat pel Covid-19, els sindicats i les patronals coincideixen a assenyalar que aquesta mesura no ha acabat de funcionar. I que en el seu lloc s’ha prolongat la via dels ertos.

Prop de tres milions de treballadors s’han vist afectats per un expedient de suspensió des que va començar l’estat d’alarma, segons dades facilitades per CCOO i la UGT divendres passat, després de posar xifres en comú amb el Ministeri de Treball. A Catalunya, el Departament de Treball de la Generalitat, que diàriament actualitza la dada, ha donat compte aquest dissabte d’un total de 657.014 treballadors amb un erto i 89.101 expedients. És a dir, un de cada quatre assalariats a Catalunya està afectat per un erto; creuant les xifres amb les últimes dades d’afiliació facilitades per la Seguretat Social. Un nombre sense precedents i que ja és gairebé el doble de la suma de tots els afectats per erto a Catalunya des del 1997 (primeres dades estadístiques disponibles).

L’esmentat balanç constata que en les dues últimes setmanes la cascada d’ertos no ha parat, per més que l’Executiu habilités a les companyies la possibilitat d’enviar a casa els treballadors i recuperar les hores més endavant. Més de 100.000 assalariats suspesos de sou i feina han passat a engrossir els registres del Departament de Treball entre el 31 de març i l’11 d’abril. Una realitat que s’ha reproduït a tot l’Estat, tal com assenyalen des de CCOO i la UGT. «El flux d’ertes hauria d’anar a la baixa després de tres setmanes de confinament, però veiem que no s’atura», apunta la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente. «No hi ha cap predisposició per part de les empreses d’aplicar el permís retribuït», coincideix el seu homòleg a la UGT, Gonzalo Pino.

Qüestió de costos i calendari

Entre registrar un erto a causa de força major (cosa que permet que les companyies s’estalviïn entre el 75% i el 100% de les cotitzacions i deixar de pagar sous) o bé avançar 15 dies de salari als seus treballadors i haver de reorganitzar el calendari; les companyies han optant majoritàriament per la primera opció. Des de la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes, Pimec, s’argüeix el termini de recuperació dels dies com el principal escull. Perquè aquest venç el 31 de desembre, segons estipula el Govern central. Només una de cada tres pimes que han pogut aplicar aquest permís veuen possible recuperar les hores abans d’acabar l’any, segons un informe de Pimec publicat dijous passat.

No obstant, des del grup sindical veuen més en l’estalvi de costos que no en els terminis l’èxit escàs del permís retribuït. Les diferències entre les patronals i els sindicats sobre aquest concepte van quedar paleses a Catalunya divendres passat, quan CCOO i la UGT van ser incapaces de pactar amb Foment del Treball i Pimec una sèrie de recomanacions marc per traslladar posteriorment a les empreses i els treballadors de cara a pactar com recuperar les hores.

Pèrdues multimilionàries

Notícies relacionades

Una de les principals fonts d’alimentació de les estadístiques dels ertos és el turisme, l’hostaleria i les seves diferents derivades. Negocis tancats en la gran majoria amb pany i clau des de la declaració de l’estat d’alarma i que han vist passar la Setmana Santa amb les persianes abaixades. A Catalunya, un de cada sis afectats per un erto treballa en una empresa de ‘serveis de menjar i beguda’. Les pèrdues per l’aturada són multimilionàries per al sector i a tot el país. Concretament a Catalunya, la Cambra de Comerç calcula que les companyies dedicades al turisme, el lleure i el comerç han deixat d’ingressar 5.600 milions d’euros durant el confinament.

La pèrdua és més acusada en aquests sectors, però és transversal en tota l’economia. La patronal Pimec xifra entre 32.000 i 34.000 milions d’euros el lucre cessant perdut per les pimes durant l’emergència santiaria. I la CEOE, a nivell de tot Espanya, ha calculat que el PIB espanyol caurà aquest 2020 entre el 5% i el 9%. Unes previsions i càlculs que han anat canviant aquestes últimes setmanes, amb una materialització final que dependrà de com evolucioni la pandèmia en les pròximes setmanes i mesos.