tributs

Els gestors veuen «ineludible» una moratòria fiscal

El col·lectiu veu impossible que puguin complir amb els terminis de pagament les pimes i autònoms

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona.

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona. / QUM ROSER

1
Es llegeix en minuts

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya veu «ineludible» l’ajornament dels terminis per presentar les declaracions trimestrals de pimes i autònoms fins al 31 de maig perquè molts no poden gestionar la seva comptabilitat i fer-la arribar a la seva gestoria.

Ha advertit que no compten amb les eines necessàries i fins i tot molts ecessiten recuperar documentació dels seus proveïdors i clients, que alhora també són petits empresaris en les mateixes circumstàncies, segons informa un comunicat aquest dimecres. D’aquesta forma se sumen al clamor a favor d’una moratòria fiscal, al qual es va incorporar ahir la Cambra de Comerç de Barcelona i que reclamen des de fa dies Foment del Treball i Pimec, així com centenars d’associacions empresarials i professionals.

«No veiem compatible el confinament amb haver de fer front a una obligació tributària que pot suposar desplaçaments i tràfec de documentació innecessaris i, per tant, un risc per a la propagació del Covid-19», ha assenyalat el col·legi.

Ha recordat que no presentar les declaracions o fer-les de forma incorrecta pot comportar càrrecs que van del 5% al 20% si es rectifica o es presenta fora de termini de forma voluntària, i de fins al 50% si és Hisenda qui comunica l’error.

El termini oficial per presentar les declaracions trimestrals –IVA, retencions i pagaments a compte– finalitza el 20 d’abril, un termini que, segons el col·legi, s’avança fins al 15 d’abril per fer el pagament domiciliat.

Notícies relacionades

«Si no s’arriba a temps, llavors serà necessari fer noves gestions amb les entitats bancàries per fer l’ingrés, cosa que pot suposar un moviment de persones innecessari en la situació actual», ha argumentat.

Per tot això, els gestors administratius preveuen que la majoria de pimes i autònoms demanaran un ajornament en el pagament d’aquests impostos, tot i que alerten que per sol·licitar-lo és necessari fer la presentació primer, motiu pel qual «el problema de fons no queda ni de lluny resolt».