PROPOSTES EMPRESARIALS

La Cambra proposa mesures fiscals i evitar el final del confinament si no hi ha tests

Canadell preveu que el retorn a la normalitat sigui progressiu amb un terç de les plantilles al principi i amb més mesures de seguretat

La institució defensa mesures fiscals que permetin diferir el pagament d'impostos per millorar la liquiditat de les empreses

49261270 591

49261270 591 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona considera insuficients les mesures del Govern de recolzament a les petites i mitjanes empreses i treballadors autònoms i ha definit un conjunt de propostes fiscals com a complement a les financeres (crèdits tous) que traslladarà aquest dijous a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. L’objectiu prioritari hauria de ser segons el president de la Cambra, Joan Canadell, evitar davant de tot el tancament d’empreses després d’un període de falta d’ingressos, fet que requereix incrementar la liquiditat de les firmes amb més problemes. 

Sobre l’obertura de l’activitat de les empreses a partir de dimarts que ve, Canadell considera que això només serà possible en el cas que es facin tests de coronavirus generalitzats «per comprovar qui pot tornar». Per a la Cambra seria «lògic» que el teletreball es mantingués durant un temps i que la presència física es restringeixi a una tercera part de les plantilles i que el personal disposi de mesures de protecció adequades. 

Les mesures que proposa la Cambra són quatre de principals, bàsicament dirigides a flexibilitzar els pagaments d’impostos i ampliar els límits de crèdit fiscal, amb efecte neutre en termes de dèficit a llarg termini. Canadell considera que aquestes mesures serien «proporcionals a la mida de cada empresa i independents dels cursos bancaris».

El mes d’abril les empreses han de fer el primer pagament fraccionat de l’impost de societats del 2020. A causa del coronavirus, la situació econòmica de les pimes aquest any «serà molt complicada», segons la Cambra, per la qual cosa proposa que aquest primer pagament a compte no es faci, sigui ampliable al segon i tercer pagament fraccionat (durant els mesos que duri la crisi). «Això no representaria una reducció dels impostos per a Hisenda, ja que al final de l’exercici l’empresa presentarà l’impost de societats 2020 definitiu, però permetria a les pimes disposar d’un líquid addicional ara per fer front a les seves necessitats de liquiditat», argumenta la institució.

Canadell i Casasnovas en plena videoconferència de premsa.

Per complementar aquesta primera mesura, la Cambra proposa un canvi en la modalitat del pagament fraccionat en funció del resultat de l’exercici. La primera modalitat de caràcter general representa el 18% del resultat de l’exercici anterior i la segona està en funció de la base imposable de l’exercici (obligatori per a les empreses amb facturació superior a sis milions d’euros). Per optar per la segona opció, les empreses haurien d’haver fet la sol·licitud abans del mes de febrer i ja no es pot canviar de modalitat, una cosa que podria canviar-se segons la Cambra fins al 20 d’abril a fi que les empreses amb dificultats econòmiques «puguin pagar impostos partint de la nova realitat».

Notícies relacionades

La Cambra proposa com a tercera mesura actualitzar el crèdit fiscal amb Hisenda per evitar recórrer al circuit bancari, «que representaria l’actualització de les bases imposables negatives acumulades (IS) i de les pèrdues a compensar (IRPF). Segons els experts de la Cambra, «la decisió de restringir la deducció de les pèrdues només té una explicació estrictament recaptatòria, ja que econòmicament l’empresa o l’autònom disposa dels diners perduts i així ho expressarà la seva comptabilitat». Actualitzar el crèdit fiscal, el Tresor Públic «amortitzaria una part important del deute que té amb els contribuents i, d’alguna manera, saneja els seus comptes, posant el comptador a zero».

La quarta proposta és anticipar la compensació de pèrdues amb els beneficis declarats el 2018.  Davant de la previsió que el 2020 sigui un mal any, amb bases imposables negatives o resultats negatius que s’hauran de compensar amb beneficis futurs, la Cambra proposa anticipar la compensació de les pèrdues a obtenir amb els beneficis obtinguts l’any 2018. Per això, el Tresor Públic hauria de reintegrar les pimes i els treballadors autònoms que així ho demanin les quotes ingressades per l’IRPF o per l’IS. Aquestes quotes s’incorporaran amb signe positiu a les autoliquidacions a presentar l’any 2021 en concepte d’IS o d’IRPF i es determinarà la quota que en resulti segons els resultats de l’empresa. En aquest cas, el Tresor Públic es convertirà en creditor de les pimes i dels autònoms a qui hagi tornat els impostos pagats l’any 2018. El cost fiscal d’aquesta mesura seria de 6.000 milions d’euros: 3.100 milions per a pimes i 2.900 milions per a autònoms.

Una renda bàsica, però no universal

La Cambra de Comerç de Barcelona no és partidària d’una renda universal com la que està estudiant aplicar el Govern central com una de les respostes a la crisi del coronavirus i prefereix optar per ajuts a col·lectius específics, com els autònoms. El president de la institució, Joan Canadell, i l’economista Guillem López Casasnovas han assegurat durant una roda de premsa telemàtica que seria millor pensar en «rendes selectives per als grups de població més fràgils». Canadell creu que s’ha d’aplicar «no com un sistema massiu, sinó per ajudar els que més pateixen», el que ha considerat que podria servir per crear una renda mínima per als autònoms als quals se’ls ha reduït la seva facturació o que s’han quedat sense ingressos, ha posat com a exemple.