situació excepcional

La CE diu que les aerolínies només poden donar un val als passatgers si l'accepten

Les companyies tenen l'obligació de tornar l'import del bitllet o recol·locar el viatger en una ruta alternativa en cas de cancel·lar el seu vol

20822011 59

20822011 59

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha recordat aquest dilluns que les aerolínies tenen l’obligació de tornar l’import del bitllet o recol·locar el passatger en una ruta alternativa en cas de cancel·lar el seu vol, tot i que en una circumstància excepcional com és el coronavirus pot recórrer a un «val» per al reembors a condició que el passatger accepti aquest mètode. «Les aerolínies tenen l’opció d’oferir un cupó en lloc del reembors (dels diners), però els passatgers han d’estar d’acord amb aquests vals», ha recalcat el portaveu de Transports de l’Executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker, en una roda de premsa a Brussel·les.

La institució va publicar fa dues setmanes una sèrie d’orientacions per aclarir els drets que assisteixen els passatgers aeris a la Unió Europea davant la cancel·lació de milers de vols després de l’arribada de la pandèmia a Europa.

En aquestes orientacions, Brussel·les deixa clar que si als passatgers se’ls cancel·la el seu viatge «poden elegir entre el reembors del preu del bitllet o ser recol·locats per arribar a la seva destinació final més tard», tot i que perden el dret a ser indemnitzats perquè la crisi del coronavirus s’ha d’interpretar com una circumstància «excepcional».

Les mesures de confinament i el tancament de fronteres en molts estats membres fan que la recol·locació a curt termini «no sempre sigui una opció», cosa que limita les opcions de les companyies al reembors, ha explicat el portaveu comunitari, que ha apuntat la possibilitat del reintegrament del preu de bitllet a través d’un cupó.

Notícies relacionades

Algunes companyies estan fent «més atractius» aquests vals per als consumidors mentre es converteixen en una eina per protegir-les de la insolvència, ha explicat De Keersmaecker, que ha assegurat que Brussel·les «és conscient de les dificultats sense precedents» que afronten les aerolínies i la necessitat de liquiditat que pateixen.

En aquest context, la Comissió «vigila amb atenció» l’evolució de la crisi per «ajudar la indústria a superar» la situació, ha apuntat el portaveu, per després enumerar mesures de recolzament com ara la modificació temporal de les regles de drets d’enlairament i aterratge (‘slots’, en anglès) per evitar els vols buits.