conseqüències del coronavirus

La CEOE demana la suspensió d'impostos i accelerar els avals públics

La patronal dona suport a l'extensió de l'estat d'alarma però adverteix que agreujarà la recessió

L'organització demana flexibilitzar encara més els ertos i estendre els avantatges més enllà del confinament

garamendi

garamendi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La patronal CEOE-CEPYME ha reiterat aquest dissabte el seu recolzament a les «decisions de les autoritats sanitàries», després que el Govern hagi decidit prorrogar dues setmanes més l’estat d’alarma. «Els empresaris espanyols estem alineats amb la necessitat de salvaguardar de forma prioritària la salut i la seguretat dels ciutadans», ha assegurat. Però alhora, ha advertit que el nou termini «podria fer més profunda la recessió econòmica» de molts sectors i empreses, especialment les pimes i els autònoms.

Per això, les dues organitzacions han instat l’Executiu que «de manera ràpida i eficaç procedeixi a suspendre les obligacions del pagament d’impostos». En particular, demanen que s’interrompi l’abonament de tributs com l’IVA, l’IRPF o les cotitzacions a la Seguretat Social en els sectors i empreses «més castigades pel descens de l’activitat». La mesura, han destacat, ha sigut adoptada ja per 22 països europeus i 15 comunitats autònomes.

Les patronals han argumentat que no està sent possible disposar de la informació comptable i fiscal del «gran espectre empresarial» per poder complir els deures tributaris. Com a exemple, han exposat, un 80% de les pimes fan les seves declaracions a través de professionals externs que estan emplaçats en locals diferents de l’empresa, i en un 50% el tractament de factures es fa en paper, a més que el pagament en finestreta física de les entitats financeres encara és freqüent. «Ja no és possible sol·licitar ajornaments, perquè la seva tramitació seria en si mateixa un altre obstacle per a moltes empreses que ja són al caire del tancament», han afirmat.

Més avals

Les dues associacions, així mateix, han assegurat que «moltes empreses i els seus treballadors viuen en aquests moments una situació anguniosa després de setmanes amb pocs o sense ingressos, a l’espera d’un finançament que no està fluint a la velocitat desitjada i, en canvi, suportant puntualment el pagament dels tributs i les assegurances corresponents». En aquest sentit, han reclamat que s’ampliï «amb caràcter immediat» la línia d’avals públics aprovada pel Govern de 100.000 milions d’euros, des dels 20.000 milions disposats inicialment fins als 50.000 milions, així com que es destini aquesta dotació addicional especialment a les pimes i els autònoms.

Notícies relacionades

Les patronals, a més, han insistit que el Govern flexibilitzi els processos de regulació temporal d’ocupació (ertos) i que les condicions que sol·licita es mantinguin temporalment després de finalitzar l’estat d’alarma, amb l’objectiu de «continuar salvaguardant l’ocupació» i aconseguir «en la mesura possible» que la caiguda de l’activitat no es tradueixi en més nivells d’atur.

«Una vegada més, ens posem al servei del Govern per treballar en la preparació d’una sortida progressiva de la crisi per a tots els sectors econòmics, sobretot en àmbits tan complexos com l’industrial, i reiterem el nostre convenciment que les empreses espanyoles formem part de la solució», han afirmat.